Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Julie a Julia po česku 1. část

Viděli jste film Julie a Julia (pro případné zájemce http://www.csfd.cz/film/242921-julie-a-julia/ )? Mě nadchl. Nejen proto, že v něm hrála výborná Meryl Streep a kouzelně obyčejná Amy Adams, ale hlavně díky svému námětu.

O filmu často přemýšlím. Stejně jako o vačení, pečení, smažení a celkově o jídle. Je mi téměř 26 let, magický věk pro studenty, kterým naštěstí už nejsem. Vařit neumím, ale zkouším to. Miluju čtení receptů, nadšeně prohlížím nádherné obrázky výsledných výtvorů a nevěřícně kroutím hlavou nad vychytývkami některých opravdových odborníků. A to odborníky nemyslím pouze šéfkuchaře a profesionální kuchaře, ale klasické maminky, tety, babičky, které vědí, jak rychle, levně, efektivně a často chutnějí než odborníci, uvařit dobroty, na které bych si jednoduše netroufla.

U čtení receptů mě vždycky napadá. Jsem jenom já tak tupá, nebo nevím jak marinovat, pasírovat, apod. jen já? Tento blok bych ráda směrovala spíš k podobně "kuchařsky negramotným" jako jsem já s cílem potěšit je že v tom nejsou samy :)

Často se mi stane, že si přečtu recept, zajásám jak je vše jednoduché a uprostřed vaření nebo pečení narazím na výraz nebo ingredienci, se kterou si vlastně nevím jak rady. Jindy zase vše udělám tak, jak se přesně v receptu a stejně nakonec výsledek není tak krásně propečený, nafouknutý, lahodně vypadající nebo kolikrát bohužel i chutný jak slibuje obrázek z původního receptu.

Ještě jeden důvod, proč začít psát. SEBEMOTIVACE. Vždy si opíšu spoustu receptů a nakonec se do nich bojím pustit. Faktorů je spousta. Ještě žiju s rodiči a raději nevařím/nepeču, abych se předem vyhnula kritice z matčiny strany. Teď se ale donutím. Alespoň jednou týdně něco vytvořím, buď k obědu, večeři, nějakou chuťovku, nebo dezert. Pokusím se sama sebe naučit jak bojovat na kuchyňském poli, najít spojence v ingrediencích a vyhnout se nepřátelským útokům ze strany spálenin a klasických chyb začátečníků. Přece jednou doma rodině nebudu dělat pořád jen tousty a sušenky :)

Takže mi držte pěsti, já si půjdu pročíst své krásně uložené recepty a vybrat si, s čím prvním změřím své síly.

Fotogalerie

Ailinel

18. 07. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Souhlasim s tebou, ze film Julie and Julia je uzasny a inspirujici. Diky nemu jsem zacala vsude pouzivat maslo :) Doufam, ze sve vytvory budes zverejnovat, abychom i my ostatni videli, zda svuj plan dodrzujes :) Preju hodne stesti v peceni a drzim pesti :)

Lucasinka 02. 08. 2010, 09:46

Thumb
Tak tohle je opravdu moc pěkný článek a já se přidávám k přání,"ať se daří"!

28. 08. 2010, 19:00

Thumb
Pekny clanek :-D, Obdivuju, ze dokážeš najít čas n a upečení si nějaké dobroty, alespoň jednou týdně. Když se dostanu k vaření pečení, tak je to maximálně jednou za měsíc. A Julie & Julia - viděl pro mně to byla málem povinost.. Bouf Bourgignon, už jsem několikrát zkoušel...Pokaždé se povedl, a pokaždé jsem si spálil jazyk, jak jsem to stále ochutnával (té vůni se nealo odolat)

Thangodhrim 20. 02. 2012, 12:22

Facebook komentáře