Kakao jako superpotravina vhodná i do slaných receptů

Nejspíš ho přidáváte do perníku nebo bábovky. Možností, jak využít kakao, je ale daleko víc. Tahle superpotravina je plná zdraví, dodá chuť, barvu i živiny a přivede vás na nové rituály v kuchyni i mimo ni.

Ačkoli patří mezi superpotraviny, většina z nás o tom nemá ani potuchy. Je bohatým zdrojem hořčíku, draslíku, železa, zinku, mědi, vápníku a najdete v něm i vitaminy B, C a E. „Díky obsahu dopaminu a tryptofanu navíc působí jako přírodní antidepresivum, což se ještě násobí ve spojení s probiotickými produkty. Takže zapomeňte na prášky, kakao chutná i voní lépe,“ vzkazují z firmy Wild & Coco, která benefitů kakaa využívá ve svých produktech.

Kakao také obsahuje velké množství flavonoidů, které tělo zbavují volných radikálů a chrání kardiovaskulární systém. Mimochodem, železo, které je v kakau v nemalé míře obsažené, podporuje tvorbu červených krvinek.Kakao jako superpotravina vhodná i do slaných receptů Kakao je také zdrojem zdravých tuků. Nejvýznamnější látka zastoupená v kakau je alkaloid theobromin, který rozšiřuje průdušky – kakao je tedy velmi vhodné při dýchacích obtížích způsobených jak akutní virózou, tak při chronických potížích, jako je třeba astma. Theobromin také společně s aminokyselinou tryptofanem a probiotickými bakteriemi ve střevech vytvářejí serotonin, námi často zmiňovaný hormon radosti.

Teď v chladnější části roku se vám budou hodit i jeho prohřívací schopnosti. Kakao přispívá ke správnému prokrvení organismu, protože dovede uvolnit svaly a rozšířit cévy. Po cvičení si tak rozhodně neodpírejte čtvereček nebo dva hořké čokolády s vysokým podílem kakaa.

NASLADKO I NASLANO

Kakao si oblíbili milovníci raw nebo sugar free stravovacích režimů. Dají se s ním kouzlit nepečené dezerty bez mouky. Třeba kuličky nebo lanýže, kdy kakao je barvivem i výrazným dochucovadlem a základ tvoří mleté oříšky, datle, fíky, ovoce nebo kokos. Kakao se dá skvěle použít také na obalování kuliček. Můžete ho přidat do rozehřátého kokosového tuku a vytvořit z něj super jednoduchou polevu na kokosové tyčinky či kešu dorty. A určitě si zamilujete i krém, který tvoří kakao, zralé avokádo a med (nebo jiné sladidlo), společně vyšlehané do hladké hmoty, kterou můžete použít na palačinky nebo do skleničkových dezertů s jogurtem či tvarohem.

Kakao jako superpotravina vhodná i do slaných receptů Výsledná chuť ale vždy závisí na tom, jaké kakao použijete. Proto dejte přednost tomu raw. Při pátrání po dobrém kakau se můžete setkat také s černým kakaem, které vzniká alkalizací kakaových bobů. To oceníte třeba při halloweenském pečení, kdy těstu dodá opravdu tmavou barvu. Kakao bývá dostupné nejčastěji ve formě prášku nebo jako drcené kakaové boby. Prášek je ideální na vaření nápoje našeho dětství – kakaa s mlékem (vyzkoušejte ho třeba s kokosovým nebo ovesným, se špetkou kardamomu nebo pomerančovou kůrou), k posypání dezertů, jako je třeba italské tiramisu nebo při pečení. Oproti tomu u drcených kakaových bobů využijte jejich křupavost – sypejte je do jogurtů, koktejlů, na hotové dezerty. Zkuste do kakaa, ať už ho zrovna dáváte kamkoli, přidat i koření, jako je chilli nebo pepř. Bavit vás bude i vaření s kakaem naslano, jedna kostička čokolády nebo lžička kakaa se obvykle přidává do chilli con carne nebo do marinád.

přidejte na:
BB

01. 12. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář