Kari koření

Stačí do jídla přidat jen špetku kari a pokrm získá výjimečnou chuť. Kari se hodí prakticky do všeho, ale má i jedinečné účinky na naše zdraví. Navíc pokrm nebude jen chutnější, ale pomocí kari jej i krásně obarvíte do žluta.

#butlers-piknik-siroky 

Kari původně nebylo označením pro směs chutného koření


Pod názvem Kari se ukrýval vynikající pokrm, který svou chutí připomínal ragú. Jedná se vlastně o nejrůznější druhy pikantních jídel, které obsahují kousky masa, ryb či zeleniny, hustou omáčku a podávají se s rýží nebo indickým chlebem. Tento kari pokrm původně pochází z Indie, ale objevil se i v pákistánské, bangladéšské, srílanské, nepálské, afghánské, malajské i v thajské kuchyni.

Pokrmy se dle daných zemí mírně liší, ale jednu ingredienci používají všechny - koření masala. A právě toto koření známe my Evropané jako ono legendární žluté koření - kari. Jak ale mohlo dojít k takové záměně názvů? Stalo se tak ještě v dobách koloniální nadvlády Britů. Ti toto koření objevili a začali dovážet do své země. A označovali ho, jak jinak, jako kari.

Kari koření - pikantní směs s všestranným využitím


Každá rodina má svůj originální recept, takže můžete narazit i na jiné varianty. Hlavní složky, které však ve směsi nesmí chybět, jsou kurkuma, pepř, pálivé papričky, kardamom a zázvor. Dále může obsahovat v různém množství kmín, muškát, skořici, koriandr a spoustu dalších druhů koření. Asi nejcennější složkou kari koření je kurkuma (kurkumin).


Jak prospívá našemu zdraví?


  • Kari koření má protizánětlivé účinky, takže aktivně snižuje záněty kloubů a zmírňuje bolest při revmatoidní artritidě. Účinky kurkumy jsou vyrovnané s účinky ibuprofenu a přírodní látky jsou vždy lepší než nějaká chemie.

  • Díky kurkuminu snižuje počet volných radikálů, které negativně ovlivňují nervovou činnost v mozku. Posiluje imunitu, pomáhá odstranit aminokyseliny, díky čemuž se sníží riziko úbytku kognitivních funkcí. Takže působí jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby.

  • Prospívá i našemu srdci. Pomáhá snížit napětí v cévách, snižuje krevní tlak a tím pádem je i nižší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

#chefparade-siroky 
přidejte na:

22. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář