Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok


Kedluben - zásobárna vitamínů po celý rok!


Na pohled obyčejná zelenina, ale uvnitř ukrývá spoustu vitamínů. I její listy jsou výžiné. Je světle či tmavě zeleně zbarvená, ale můžete ji objevit i ve fialové či červené barvě. Na obchodních pultech jsou k dostání po celý rok.


Kedluben v kuchyni


Kedluben se dá jíst jak v syrové formě, tak i dušený či uvařený. Hodí se do pomazánek, zeleninových salátů, ale dají se z něj uvařit i lahodné omáčky či polévky. Velmi chutné je i kedlubnové zelí, které se dá okořenit na více způsobů. Kupujte pouze takový, který je pružný, nepopraskaný a samozřejmě se vyhněte nahnilým kusům. Nekupujte kedlubny, které zdřevnatěly. Moc si na takových nepochutnáte. Listy by neměli mít žluté zbarvení.


Proč bychom ho měli jíst?


Kedluben má velké množství isothiocyanátů, které nás ochraňují před vznikem rakoviny. Především pomáhá chránit před rakovinou tlustého střeva a rakovinou prsou. Také obsahuje karoten, vitamín B, C, E a také vzácný vitamín K. Najdeme v něm kyselinu nikotinovou, panthothenovou a listovou a objevíme i draslík, vápník, fosfor, chlór, železo, fluor, biotin, selen i hořčík a zinek a spoustu dalších prospěšných látek.


Kdo by se měl kedlubně vyhnout?


Kvůli látce zvané cholagogum by se konzumaci kedlubnu měli vyhnout lidé, kteří mají záněty žaludeční sliznice či dvanáctníku. Tato látka totiž zvyšuje množství žluči, která se vylučuje a urychlí proces vyprázdnění žlučníku. Kedluben by mohl přivodit nepříjemné a bolestivé žaludeční podráždění.


Vyzkoušejte lehký kedlubnový salát!


Budete na něj potřebovat jen 400 g kedluben, ale nesmí být dřevnaté. Pak si nachystejte 3 papriky, sůl, med, jablečný ocet, olivový olej, cibuli a hořčici. Kedlubnám odkrojte svrchní tvrdou slupku a nahrubo nastrouhejte. Papriky a cibuli nakrájejte naopak nadrobno a přidejte ke kedlubnám. Pak tento salátek zalijte zálivkou, kterou si připravíte ze zbylých surovin. V misce si smícháte lžíci hořčice, lžíci olivového oleje, špetku soli, lžičku medu a lžíci jablečného octa.


přidejte na:

22. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář