Kokosový olej má pozitivní účinky na naše zdraví. Využíváme jej nejen v kuchyni, ale používáme ho i při péči o naši pokožku. Naláká vás nejen svou lehkou chutí, ale i výjimečným kokosovým aroma.
#tescoma-velmi-siroky
Použití v kuchyni
Zkuste jej použít místo klasického oleje či másla. Pokud jej používáte poprvé, vyzkoušejte ho při pečení koláčů nebo buchet. Dodáte jim neodolatelnou vůni a mnohem větší křehkost. Kokosový olej je bohatý na tzv. středně dlouhé trygliceridy, díky nimž tento typ oleje snese větší teplotu, aniž by se zbytečně přepaloval. Proto je vhodný nejen na pečení, ale i na smažení.
Jak prospívá našemu zdraví?
Kokosový olej bývá často zařazován mezi superpotraviny či potraviny budoucnosti. Jedná se o rostlinný olej, který je přirozeně saturovaný (nasycený). Prospívá především našemu srdci, pomáhá posílit imunitu, s jeho pomocí získáme zdravější a svěžejší pokožku a zlepšuje i činnost štítné žlázy.
Je vhodný i pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Také neobsahuje cholesterol, takže je právem označován jako zdravější varianta, co se týče olejů a tuků. Pomáhá také s redukcí tělesné hmotnosti, je snadno stravitelný a nezatěžuje tolik trávící systém.
Nezapomeňte si vždy přečíst informace na obalu
Některé kokosové oleje totiž nejsou vhodné pro použití v kuchyni, ale spíše jsou využívány v oblasti kosmetiky. Můžete jej využít místo tělového mléka či jiných krémů. Nejen, že se snadněji vstřebává do pokožky, ale co je důležitější, nezanechává mastný film.
Doporučuje se i lidem, které trápí atopický ekzém, vyrážky, alergie nebo jen dávají přednost přírodní kosmetice. Využívá se také jako odličovadlo. Používá se i k výrobě vlasových zábalů, funguje i jako masážní přípravek či jako přírodní antibiotikum, protože umí narušit lipidové membrány bakterií, kvasinek a virů. Pomáhá s bělením zubů a můžete jej použít místo balzámu na popraskané rty.