Kolagen je důležitý v každém věku

Potřebuje ho nejen naše pokožka, ale také vlasy, nehty, svaly a kosti. Čím jsme starší, tím méně kolagenu si tělo samo tvoří. Naše pleť pak s přibývajícím věkem ztrácí vitalitu, pružnost i pevnost. Jak si kolagen co nejlépe doplnit?

Kolagen je nejhojněji zastoupenou bílkovinou v těle. Kromě kůže a kostí se nachází také ve svalech, pojivových tkáních, vlasech i nehtech. Produkce kolagenu u nás klesá o 1 % ročně, jakmile dosáhneme věku 25 let, ale jeho potřeba se v našem těle časem naopak zvyšuje. Významnou roli v tomto procesu hraje kromě genetiky takéKolagen je důležitý v každém věku strava a životní styl. Více kolagenu potřebují například sportovci, těžce pracující jedinci a lidé s nadváhou či obezitou. Nedostatek kolagenu začnou výrazně pociťovat také ženy v menopauze, a to z důvodu hormonálních změn, především úbytku estrogenu. Méně ho mívají silní kuřáci, protože jsou vystaveni působení škodlivin z cigaretového kouře. Jeho deficitem mohou trpět také vegani.

V přirozené formě najdeme kolagen například v rybách, rajčatech a vejcích, nicméně ho v této podobě přijmeme v minimálním množství. Navíc se v průběhu desetiletí změnily stravovací návyky, proto se doporučuje zařadit kolagenový doplněk stravy do běžného jídelníčku.

Kolagenové peptidy

Kolagen lze užívat v tabletách, nicméně nejnovějším hitem jsou doplňky stravy v podobě malých rozpustných částic bílkovin (kolagenových peptidů) získaných z hovězího nebo rybího zdroje. Vyzkoušet můžete například kola genové peptidy Vital Proteins. Jsou bez chuti, zápachu a jsou bioaktivní, takže je tělo snadno stráví a vstřebá. Navíc neobsahují cukry, barviva a umělá dochucovadla. Díky práškové formě je můžete použít ve studené či teplé kuchyni, například do smoothies. Přidat se dají i do koláče. První účinky můžete vidět už po čtyřech týdnech pravidelného užívání, přičemž se doporučuje užívat 10 - 20 g kolagenu denně.

přidejte na:
BB

27. 12. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář