Kolik cukru už je moc cukru

Moderní společnost je zvyklá na výrazné a živé chutě. Na tom není ještě nic špatného. Problém však nastává ve chvíli, kdy se bez oné výraznosti v ústech nemůžeme obejít. Naše chuťové buňky degradují a přirozené ovoce nám přijde málo sladké, zelenina planá a jogurt bez čokolády kyselý. A co vlastně dává jídlům onu nebeskou chuť? Povětšinou je to cukr! Ten najdete nejen ve sladkém jídle, ale i zpracovaných potravinách, pečivu či slazených nápojích. Přitom přemíra cukru stojí za obezitou nebo cukrovkou typu 2.

Cukr je kouzelný produkt, který ovlivňuje nejen to, jak jídlo chutná, ale i to, jakou má texturu či konzistenci. Díky tomu je tolik oblíbený ve zpracovaných potravinách. Dokonce bývá i tam, kde byste jej vůbec nečekali. Řekli byste například, že je cukr ve vaší oblíbené šunce nebo housce?

Kde najdeme přidaný cukr nejčastěji:Kolik cukru už je moc cukru

  • slazené limonády a minerálky
  • strava v jídelně a fastfoodu
  • uzeniny a lahůdkářské výrobky
  • hotové pomazánky z obchodu
  • alkohol

Bílý cukr není tělu nijak prospěšný. Jedná se o zdroj rychlé energie, kterou, pokud nejste výkonnostní sportovec, nemáte šanci zužitkovat. Občas můžete v obchodech najít hnědý cukr. Ten obsahuje zbytky melasy, reálně však zdravotní přínos pro vaše tělo také nemá.

Chcete-li vědět, jaké množství cukru je ve vašich potravinách, hledejte označení fruktóza, glukóza, sacharóza, laktóza, maltóza. V tabulce nutričních hodnot pak koukejte na „z toho cukry“.

Abyste si nemysleli, že je cukr pouze zlý, najdeme jej přirozeně v základních potravinách. Díky tomu jej však už nemusíme mít v čokoládě či sladkém jogurtu. Přírodní cukr najdete například v mléčných výrobcích, ovoci či zelenině.

Kolik cukru si dopřát?

Světová zdravotní organizace doporučuje z přidaného cukru maximálně 10 % celkového příjmu. To je zhruba 50 g přidaného cukru denně.

Co je to ten přidaný cukr?

Přidaný cukr je ten, který není součástí potravin. Ve finále tedy nejde o to, abyste se zbavili ve stravě všeho sladkého, ale začali přemýšlet o tom, kde můžete na cukru ušetřit.

přidejte na:
BB

26. 09. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář