Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Konec prázdnin a návrat do školních lavic

Prázdniny zase utekly jako voda a je čas na návrat zpět do školních lavic. To s sebou nese i přemýšlení nad tím, co našim ratolestem nachystat jako ideální dopolední svačinku do školy. Dnes jsem si pro Vás připravila 2 svačinkové bezlepkové tipy podle Gurmetu. Bezlepkového vaření se vůbec nemusíme bát, není totiž vůbec složité a pro některé bude velké překvapení, že bezlepkově se dá vařit (i péct) velmi chutně.
Začneme se svačinkovými muffiny. Všem dětem jistě velmi dobře známá dobroto, kterou ale místo cukru osladíte medem a ovocem. Tyto muffiny jsou doslova nabity ovocem a zdravými semínky a ořechy. Obsahují špaldovou mouku, která je snadno stravitelná a dobře jí snášejí i lidé s alergií na pšenici. Není však bezlepková, proto není vhodná pro celiaky. Na 15 kusů budeme potřebovat:
3 vejce
150 ml bílého jogurtu
50 ml řepkového oleje
100 g jablečného pyré
1 banán
4 lžíce medu
200 g špaldové mouky
25 g ovesných vloček
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
75 g  sušených brusinek
špetku soli
                                                                                                  lžičku dýňových semínek + na posypání
                                                                                                  lžičku nasekaných vlašských ořechů + na posypání
                                                                                                  a lžičku nasekaných lískových oříšků + na posypání.
Ve větší misce smíchejte mouku, vločky, kypřící prášek, sodu, skořici, brusinky, sůl, ořechy a semínka. V menší misce nejprve rozmačkejte banán a poté k němu přidejte rozšlehaná vejce, jogurt, olej, med a jablečné pyré. Šlehejte tekutou směs, dokud nebude hladká, a poté ji vlijte do moučné směsi. Zlehka promíchejte, aby se obě směsi propojily, ale nepřemíchejte ji - vůbec nevadí, když v těstu zůstanou malé hrudky.
Muffinové košíčky naplňte do 2/3 těstem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut. Poté nechte muffiny zcela vychladnout na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud ale chcete dát dětem přece jen něco méně sladkého, a jsou to spíše "masožrouti", určitě jim uděláte radost kukuřičnými tortillami s kuřecím masem. Klasika, která chutná teplá i studená. Balíčky jsou jako stvořené na cesty - můžete se s nimi vydat klidně až na kraj světa! Na 4-6 kosů budeme potřebovat:

4-6 kusů kukuřičných tortill
1 avokádo
1 stroužek česneku
šťávu z 1/2 limety
2 rajčata
1/2 červené papriky
1/2 hlávky ledového salátu
1/2 svazku hladkolisté petržele
100 ml zakysané smetany

NÁPLŇ:
2 ks kuřecích prsou (bez kůže)
1 menší červenou cibuli
2 stroužky česneku
1/2 červené papriky
lžičku drceného římského kmínu
lžičku sušeného koriandru
1/2 lžičky mleté papriky
3 lžíce oleje
sůl a pepř.
Nejprve připravte náplně do tortill. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte. Přidejte utřený stroužek česneku a limetkovou šťávu a vidličkou promačkejte a promíchejte do konzistence jemné kaše. Zeleninu nakrájejte na větší kousky. Petrželku nasekejte najemno a promíchejte se zakysanou smetanou.
Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a kuřecí prsa ze všech stran orestujte dozlatova. Poté je vyjměte z pánve a nakrájejte na tenké plátky.
Do pánve vlijte zbývající olej a orestujte na měsíčky nakrájenou cibuli a na kostky nakrájenou papriku. Restujte 2-3 minuty a poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a koření. Restujte ještě 2 minuty.
Tortilly nasucho opražte na pánvi, potřete avokádovým guacamole a zakysanou smetanou, poklaďte kuřecí směsí a přidejte zeleninu podle chuti. Tortilly nejprve přehněte ve spodní třetině a poté zabalte do kompaktního balíčku.
Myslím si, že návrat do školy bude s takto připravenými svačinami alespoň o něco veselejší.

Fotogalerie

Michaela Komárková

28. 08. 2014

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře