Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Kořenová zelenina v kuchyni

Jak lze připravit kořenovou zeleninu? Na kořenovou zeleninu naše babičky nedaly dopustit a zvlášť v chladnějším období. Kdysi se kořenová zelenina uchovávala přes zimu ve vrstvách písku. Říkalo se jim krechty a zelenina díky tomu vydržela svěží a beze změn pěkně až do jara.

Minestrone neboli tzv. “velká polévka” (4 porce)

  • Cibule - 1 ks

  • Zelí - 1 ks (menší)

  • Mrkev - 1 kg (ideálně vybírejte různobarevné mrkve)

  • Celer - 150 g

  • Olivový olej - 2 lžíce

  • Máslo - 20 g

  • Hovězí vývar - 1 l

  • Italské klobásy - 2 ks (velké, měkké)

  • Sůl, pepř - na dochucení


Na přípravu gremolaty budete potřebovat tyto suroviny:


  • Hladkou petržel - ½ svazku

  • Česnek - 1-2 stroužky (dle chuti)

  • Kůra - z ½ citronu

  • Tymián - 5 snítek


Cibuli si očistěte a nakrájejte na drobno. Zelí si také nakrájejte na malé kousky, oloupané mrkve nakrájejte na plátky a očištěný celer na kostky. Připravte si větší hrnec a osmažte v něm cibulku na oleji spolu s máslem. Až se cibulka osmaží do zlatova, můžete vhodit nakrájenou zeleninu, kterou na té cibulce krátce osmažte.


Vše zalijte vývarem a vařte minimálně 15 minut na mírném ohni. Z klobásek vytlačte náplň a začněte z ní tvarovat malé kuličky, ale ne moc malé. Kuličky z klobás nechte vařit alespoň 5 minut v polévce. Nyní už jen zbývá dochutit polévku pepřem a solí.


K polévce pak servírujte gremolatu. Jedná se o italskou dochucovací směs, která se připravuje z čerstvých bylinek a citronové kůry. Petrželku a česnek stačí nasekat a promíchat s citronovou kůrou a tymiánovými lístky.

Pečená kořenová zelenina (8 porcí)


K pečení se hodí především mladá kořenová zelenina. Je dostatečně šťavnatá, ale zároveň není měkká. K zapékání se nejčastěji používá řepa či mrkev.

  • Mrkev - 1 kg

  • Červená řepa - 1 kg

  • Bulvový celer - 500 g

  • Červená cibule - 500 g

  • Olivový olej

  • Sůl


Ke krásně křupavé zelenině si můžete připravit i vynikající dresink. Na jeho výrobu budete potřebovat tyto ingredience:


  • Crème fraîche - 300 g

  • Citronová šťáva - ze 2 ks

  • Čerstvá majoránka - 1 hrst (klidně místo ní použijte petrželku)

  • Čerstvý křen - malý kousek (nastrouhaný)


Mrkev, celer a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na klínky. Cibule očistěte a rozkrojte na čtvrtky či osminky, záleží na velikosti cibule. Zeleninovou směs vložte do pekáčku, zalijte trochou olivového oleje a osolte. Nechte ji péct v předehřáté troubě na 180 °C minimálně 50 minut. Upečenou zeleninu pak dejte do velké mísy a k ní podávejte připravený dresink, jenž získáte smícháním ostatních zbylých surovin.


Fotogalerie

09. 11. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře