Jak lze připravit kořenovou zeleninu? Na kořenovou zeleninu naše babičky nedaly dopustit a zvlášť v chladnějším období. Kdysi se kořenová zelenina uchovávala přes zimu ve vrstvách písku. Říkalo se jim krechty a zelenina díky tomu vydržela svěží a beze změn pěkně až do jara.
Minestrone neboli tzv. “velká polévka” (4 porce)
Cibule - 1 ks
Zelí - 1 ks (menší)
Mrkev - 1 kg (ideálně vybírejte různobarevné mrkve)
Celer - 150 g
Olivový olej - 2 lžíce
Máslo - 20 g
Hovězí vývar - 1 l
Italské klobásy - 2 ks (velké, měkké)
Sůl, pepř - na dochucení
Na přípravu gremolaty budete potřebovat tyto suroviny:
Hladkou petržel - ½ svazku
Česnek - 1-2 stroužky (dle chuti)
Kůra - z ½ citronu
Tymián - 5 snítek
Cibuli si očistěte a nakrájejte na drobno. Zelí si také nakrájejte na malé kousky, oloupané mrkve nakrájejte na plátky a očištěný celer na kostky. Připravte si větší hrnec a osmažte v něm cibulku na oleji spolu s máslem. Až se cibulka osmaží do zlatova, můžete vhodit nakrájenou zeleninu, kterou na té cibulce krátce osmažte.
Vše zalijte vývarem a vařte minimálně 15 minut na mírném ohni. Z klobásek vytlačte náplň a začněte z ní tvarovat malé kuličky, ale ne moc malé. Kuličky z klobás nechte vařit alespoň 5 minut v polévce. Nyní už jen zbývá dochutit polévku pepřem a solí.
K polévce pak servírujte gremolatu. Jedná se o italskou dochucovací směs, která se připravuje z čerstvých bylinek a citronové kůry. Petrželku a česnek stačí nasekat a promíchat s citronovou kůrou a tymiánovými lístky.
Pečená kořenová zelenina (8 porcí)
K pečení se hodí především mladá kořenová zelenina. Je dostatečně šťavnatá, ale zároveň není měkká. K zapékání se nejčastěji používá řepa či mrkev.
Mrkev - 1 kg
Červená řepa - 1 kg
Bulvový celer - 500 g
Červená cibule - 500 g
Olivový olej
Sůl
Ke krásně křupavé zelenině si můžete připravit i vynikající dresink. Na jeho výrobu budete potřebovat tyto ingredience:
Crème fraîche - 300 g
Citronová šťáva - ze 2 ks
Čerstvá majoránka - 1 hrst (klidně místo ní použijte petrželku)
Čerstvý křen - malý kousek (nastrouhaný)
Mrkev, celer a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na klínky. Cibule očistěte a rozkrojte na čtvrtky či osminky, záleží na velikosti cibule. Zeleninovou směs vložte do pekáčku, zalijte trochou olivového oleje a osolte. Nechte ji péct v předehřáté troubě na 180 °C minimálně 50 minut. Upečenou zeleninu pak dejte do velké mísy a k ní podávejte připravený dresink, jenž získáte smícháním ostatních zbylých surovin.