Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení


Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

 

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

 

Notes Květinové kuchařky


Nezbytný doplněk Květinové kuchařky pro všechny milovníky jedlého kvítí a býlí nejen do terénu – Notes Květinové kuchařky konečně k vašim potřebám!

 

Notes zahrnuje prostor pro vaše poznámky i kalendárium, které je přehledně rozděleno do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků. V notesu jsou uvedeny všechny rostliny, které se v kuchařce vyskytují, ale také ty, co se do knihy nevešly. Notes stručně popisuje i některá naleziště jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech.

 

Autorka Jana vám pomůže se na sběr vybavit a poradí, jak doma o úlovek pečovat. Notes kytkožrouta je zde pro větší radost ze sběru bylin i dřevin!

 

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz 


Recepty pocházejí z knihy Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení


Bavorský bramborový salát s podbělem

Objev bramborového salátu bez majonézy byl pro mne po pádu železné opony velkým kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení. Jídali jsme ho od ní často. Dodnes jej považuji za jeden z nejvydařenějších receptů bavorské kuchyně, která je pro mne ale jinak příliš robustní.

 

Pro 4 osoby

  • 4 velké brambory
  • 1 až 2 červené cibule
  • (dle velikosti)
  • 50 g podbělu
  • 1 lžíce vinného
  • nebo jablečného octa
  • 1 kávová lžička hrubé hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

 

Postup

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu.

Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků.

 

Čočka s jarním lupením

Mám ráda úplně všechny luštěniny. A ještě raději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je pokaždé jiná. Málokdy udělám dva stejné, přesto jsou si vždycky přinejmenším vzdáleně podobné. Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.

 

Pro 4 osoby

  • 200 g vařené červené čočky 200 g směsi bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku)
  • 40 ml vinného octa
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička mletého
  • římského kmínu
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • Sůl



Postup

Čočku uvařte do měkka.Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku. Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát. Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny.

Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek.

 

Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.

 

Květinová pavlova

Sněhové pusinky zdobené něžnými květy patřily mezi vůbec první květinové recepty z mé kuchyně. Můj syn Kryštof mne již tehdy podporoval a povzbuzoval, ačkoli sotva viděl na kuchyňskou linku. A o svůj tvůrčí podíl na receptu se nenechal připravit. Jako honorář si vybral celý první plech maceškových pusinek. Nadýchané maceškové dortíčky se dočkaly nejedné reprízy a jejich vůně pravidelně zahřívá chladnoucí byt jako jeden z posledních dozvuků babího léta. Variace na pusinkové těsto jsem začala dělat po celý rok. V následujících řádcích vám předvedu variantu vysloveně letní, se svěžestí čerstvého ovoce a růžovou parádou. Dort je sice krásný dárek pro oslavence, ale kroťte se s velikostí. Dort o průměru 20 cm už se skoro nedá porcovat, natož když je ještě větší. Menší košíčky jsou praktičtější, při pečení lépe drží a nemusíte se tolik bát, když je přenášíte. Taková bývá obvykle moje zlatá střední cesta mezi domáckými pusinkami, které zvládám hravě, a profesionálním cukrářským dílem, které je velkou tvůrčí výzvou.

 


Na jeden veliký dort nebo 6–8 košíčků

  • 4 bílky
  • 1 polévková lžíce
  • jablečného octa
  • špetka soli
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce
  • kukuřičného škrobu
  • 500 ml šlehačky
  • 500 g čerstvých jahod
  • svazeček máty
  • hrst růžových květů
  • podle dostupnosti

Postup

Oddělte bílky od žloutků a nechte je alespoň hodinu stát v teple, aby získaly pokojovou teplotu. Žloutky naopak odložte do lednice a použijte je do jiného receptu (Poznámka redakce: například na Lipové semifredo, které najdete v kapitole Horké léto). Bílky by měly mít

pokojovou teplotu. Začněte předehřívat troubu na 130 °C. Ušlehejte bílky s octem a špetkou soli do tuha. Měl by tvořit pevné špičky a na řezu držet tvar. Přisypte krystalový cukr a dále šlehejte, až bude sníh hladký, vláčný a pevný (na metličce bude tvořit znatelnou dlouhou špičku). Kukuřičný škrob promíchejte s práškovým cukrem a stěrkou opatrně spojte se sněhem. Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářským sáčkem na něj nastříkejte košíčky nebo jeden velký dort. Nejdřív vytvořte na papíru základní kolo a pak přidejte zvýšený okraj, aby se dortíčky dobře plnily šlehačkou. Pečte půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak stáhněte teplotu na 90 °C a dosoušejte další hodinu. Povrch těsta by měl zrůžovět, vnitřek košíčku přitom zůstane vláčný.

 

Košíčky můžete péct s předstihem až tří dnů. V takovém případě je skladujte na suchém místě. Těsně před podáváním ušlehejte šlehačku, jahody nakrájejte na kousky, lístky máty natrhejte nadrobno. V misce smíchejte jahody s mátou. Plňte košíčky šlehačkou, na ni aranžujte jahody s lístky máty a nakonec zdobte okvětními plátky růží. Podávejte ihned.

 

Fotogalerie

Veronika

19. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře