Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

 

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

 

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

 

Notes Květinové kuchařky

 

 

Nezbytný doplněk Květinové kuchařky pro všechny milovníky jedlého kvítí a býlí nejen do terénu – Notes Květinové kuchařky konečně k vašim potřebám!

 

Notes zahrnuje prostor pro vaše poznámky i kalendárium, které je přehledně rozděleno do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků. V notesu jsou uvedeny všechny rostliny, které se v kuchařce vyskytují, ale také ty, co se do knihy nevešly. Notes stručně popisuje i některá naleziště jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech.

 

Autorka Jana vám pomůže se na sběr vybavit a poradí, jak doma o úlovek pečovat. Notes kytkožrouta je zde pro větší radost ze sběru bylin i dřevin!

 

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz 

 

 

Recepty pocházejí z knihy Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

 

Bavorský bramborový salát s podbělem

Objev bramborového salátu bez majonézy byl pro mne po pádu železné opony velkým kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení. Jídali jsme ho od ní často. Dodnes jej považuji za jeden z nejvydařenějších receptů bavorské kuchyně, která je pro mne ale jinak příliš robustní.

 

Pro 4 osoby

 

  • 4 velké brambory
  • 1 až 2 červené cibule
  • (dle velikosti)
  • 50 g podbělu
  • 1 lžíce vinného
  • nebo jablečného octa
  • 1 kávová lžička hrubé hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

 

 

Postup

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu.

Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků.

 

Čočka s jarním lupením

Mám ráda úplně všechny luštěniny. A ještě raději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je pokaždé jiná. Málokdy udělám dva stejné, přesto jsou si vždycky přinejmenším vzdáleně podobné. Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.

 

Pro 4 osoby

 

  • 200 g vařené červené čočky 200 g směsi bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku)
  • 40 ml vinného octa
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička mletého
  • římského kmínu
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • Sůl

 

 

 

Postup

Čočku uvařte do měkka.Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku. Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát. Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny.

Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek.

 

Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.

 

Květinová pavlova

Sněhové pusinky zdobené něžnými květy patřily mezi vůbec první květinové recepty z mé kuchyně. Můj syn Kryštof mne již tehdy podporoval a povzbuzoval, ačkoli sotva viděl na kuchyňskou linku. A o svůj tvůrčí podíl na receptu se nenechal připravit. Jako honorář si vybral celý první plech maceškových pusinek. Nadýchané maceškové dortíčky se dočkaly nejedné reprízy a jejich vůně pravidelně zahřívá chladnoucí byt jako jeden z posledních dozvuků babího léta. Variace na pusinkové těsto jsem začala dělat po celý rok. V následujících řádcích vám předvedu variantu vysloveně letní, se svěžestí čerstvého ovoce a růžovou parádou. Dort je sice krásný dárek pro oslavence, ale kroťte se s velikostí. Dort o průměru 20 cm už se skoro nedá porcovat, natož když je ještě větší. Menší košíčky jsou praktičtější, při pečení lépe drží a nemusíte se tolik bát, když je přenášíte. Taková bývá obvykle moje zlatá střední cesta mezi domáckými pusinkami, které zvládám hravě, a profesionálním cukrářským dílem, které je velkou tvůrčí výzvou.

 

 

Na jeden veliký dort nebo 6–8 košíčků

 

  • 4 bílky
  • 1 polévková lžíce
  • jablečného octa
  • špetka soli
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce
  • kukuřičného škrobu
  • 500 ml šlehačky
  • 500 g čerstvých jahod
  • svazeček máty
  • hrst růžových květů
  • podle dostupnosti

 

Postup

Oddělte bílky od žloutků a nechte je alespoň hodinu stát v teple, aby získaly pokojovou teplotu. Žloutky naopak odložte do lednice a použijte je do jiného receptu (Poznámka redakce: například na Lipové semifredo, které najdete v kapitole Horké léto). Bílky by měly mít

pokojovou teplotu. Začněte předehřívat troubu na 130 °C. Ušlehejte bílky s octem a špetkou soli do tuha. Měl by tvořit pevné špičky a na řezu držet tvar. Přisypte krystalový cukr a dále šlehejte, až bude sníh hladký, vláčný a pevný (na metličce bude tvořit znatelnou dlouhou špičku). Kukuřičný škrob promíchejte s práškovým cukrem a stěrkou opatrně spojte se sněhem. Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářským sáčkem na něj nastříkejte košíčky nebo jeden velký dort. Nejdřív vytvořte na papíru základní kolo a pak přidejte zvýšený okraj, aby se dortíčky dobře plnily šlehačkou. Pečte půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak stáhněte teplotu na 90 °C a dosoušejte další hodinu. Povrch těsta by měl zrůžovět, vnitřek košíčku přitom zůstane vláčný.

 

Košíčky můžete péct s předstihem až tří dnů. V takovém případě je skladujte na suchém místě. Těsně před podáváním ušlehejte šlehačku, jahody nakrájejte na kousky, lístky máty natrhejte nadrobno. V misce smíchejte jahody s mátou. Plňte košíčky šlehačkou, na ni aranžujte jahody s lístky máty a nakonec zdobte okvětními plátky růží. Podávejte ihned.

 

přidejte na:

19. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář