Vzhůru do lesů! Ještě máte pořád čas na sběr mladých kopřiv, o kterých jsem psala v seriálu Divotvorné suroviny (ZDE), takže při té příležitosti můžete posbírat i pár jedlých kvítků, které naprosto změní tvář vašich jídel.
Podívejme se na 4 favoritky, které najdete prostě kdekoli:
1) Sedmikrásky
Asi netřeba představovat, má mě rád nemá mě rád pro pokročilé, protože má těch lístečků tolik, že dopídit se výsledku je stejně napívavé jako sledování argentinské telenovely.
Ozdobte s nimi polévku, dort, chlebíček nebo salát :) V případě polévky sedmikrásky hlavně moc nevařte, spíš je vhoďte až na konci nebo ideálně zdobte až na talíři - jinak je v té polévce ani nepoznáte :)
2) Pampeliška
Věneček z pampelišek známe, co dál? Pampeliškový med, listy, kořen, stonky. Kdybyste šli do lesa a jen tak chroupali čerstvé pampelišky, tak by vaše tělo zavrnělo blahem. Zkuste :) Nicméně, pokud se vám podaří něco donést i domů, můžete pampelišku opět servírovat na chlebíčky, bagety i saláty, zkrátka jako výraznou přízdobu čehokoli vás napadne. Její chuť je mírně nahořklá, což ale milovníkům piva nebo rukoly asi ani nehne brvou.
3) Lichořeřišnice
Moje oblíbená! Jednak je barevná a nádherná tahle květina sama o sobě a druhak je její chuť tak příjemná, že ji budete na chlebíčkách vyžadovat už navždy. Chuť se přirovnává k ředkvičce, ale mě připomínala ještě i něco dalšího, těžko popsat. Každopádně imprese s použítím lichořeřišnice na talíři je prostě zaručena.
4) Fialka
Královna dezertů, její výrazná barva je prostě dokonalá volba pro servírování sladkých lívanců, zmrzlin a dezertů všeho druhu. Sladká chuť též potěší, navíc se často používá zamrazená v ledové kostce, které servírujete v letních drincích. Mňam!
Tak co? Vyzkoušíte květiny v jídle nebo vám to připadá divné?
Pro sběr květin platí stejné pravidlo jako při sběru hub, takže pokud si opravdu nejste jistí,
radši tam tu kytku nechte :) A další věc, sbírejte opravdu jen na místech, které jsou čisté, neznečištěné a bez chemických postřiků nebo posypů!
Přeju vám krásné jídla, dobrou chuť a ať vám vaření jen kvete! :)