Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Laskavec - co se za tímto názvem skrývá?

Laskavec alias amarant


Říká se mu také sloní ucho a byl objeven už před 8 000 lety. Je to prý dávná obilovina Aztéků. V dnešní době je největším pěstitelem laskavce Čína, ale pěstuje se i v Mexiku či Střední Americe.


Semínka této obiloviny jsou malá, hodně se podobají sezamovým semínkům. Jsou zbarvená ve žlutých a smetanových odstínech a chutnají sladce a taky trochu po oříšcích. Pokud semínka tepelně upravíte, budou krásně křupavá.


Jak prospívá našemu zdraví?


Hádejte, která obilovina má největší obsah proteinů? Je to amarant, samozřejmě. Kromě toho navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, kterou ostatní obiloviny postrádají. Také má ze všech obilovin největší množství vlákniny. Laskavec neobsahuje lepek, takže je vhodný i pro celiaky.



Laskavec stejně jako oves jsou označovány za “krále požíračů cholesterolu”. Takže jestli vám nechutná oves či na něj máte alergii, můžete vyzkoušet laskavec, který má stejné účinky a chutná mnohem lépe. Je bohatý na železo, vápník, hořčík a kyselinu listovou.


Také obsahuje skvalen. Jedná se o nenasycený uhlovodík, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a doporučuje se i při léčbě rakoviny. Skvalen totiž pomáhá zastavit zásobování nádorů krví. V tomto případě pomáhá i olej ze žraločích jater, ale ty mají jen 1 % skvalenu. Kdežto amarantový olej má mnohem větší množství skvalenu (8 %).



Laskavec v kuchyni


Amarant seženete běžně v obchodech se zdravou výživou, ale najdete jej i v některých obchodních řetězcích. Můžete si dokonce vybrat z amarantové mouky, semínek, vloček či pukanců (pufovaná semínka). Dají se konzumovat i jeho listy, které se mohou přidat i do zeleninových salátů.


Z amarantu si můžete připravit i báječné ovocné džemy. Lze s ním zahustit polévku nebo si jej můžete přidat do jogurtu či müsli. Osmažená semínka vám poslouží místo strouhanky při obalování masa. Dejte si však pozor, protože vám budou na pánvi pukat a praskat. 

Laskavec se využívá i jako alternativa rýže nebo se z něj dají připravit i lahodné sušenky.


Fotogalerie

Veronika

05. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře