Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Laskavec - obilovina třetího tisíciletí

Amarant je jednoletá rostlina patřící do čeledi Amaranthaceae, jde o jednu z nejstarších kulturních plodin. Laskavec pěstovali již před třemi tisíciletími Mayové, Inkové a Aztékové. Byl pro ně posvátnou plodinou, proto jej nazývali zlatým zrnem. Některé druhy amarantu se pěstují v Asii a Africe jako listová zelenina.

43018_medium

Pseudocereálie

Díky svým dietetickým vlastnostem je označován obilovinou třetího tisíciletí. Laskavec nepatří do čeledi trav jako všechny obiloviny, ale svým složením a způsobem použití se obilovinám podobá. Z tohoto důvodu je laskavec řazen do skupiny pseudocereálií. Mezi pseudocereálie patří také pohanka. Ve srovnání s cereáliemi má vyšší biologickou hodnotu, což je způsobeno vyšším obsahem bílkovin, tuků, některých vitaminů, vlákniny a minerálních látek.

Jaké látky laskavec obsahuje?

Biologická hodnota bílkovin obsažených v amarantu je vyšší než u obilovin a to proto, že obsahuje více esenciálních aminokyselin, zejména lysinu. Amarantová mouka obsahuje až třikrát větší množství lysinu než mouka pšeničná. Tuk obsažený v této rostlině není na škodu, zastupují jej převážně zdraví prospěšné polyenové mastné kyseliny. Olej z laskavce je díky svému složení užíván jako dietetikum a jako složka umělých výživ. Konzumace oleje je účinná v boji se stresem, zvyšuje odolnost vůči infekcím u osob se slabým imunitním systémem, u osob se zvýšenou psychickou či fyzickou zátěží, u sportovců a osob v rekonvalescenci. Semena amarantu jsou opravdu bohatým zdrojem minerálních látek. Najdeme v nich draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, síru, zinek, mangan, měď a železo. Dokonce byl v semenech prokázán obsah stopových prvků křemíku a niklu. Pokud srovnáme amarant s pšenicí, ovsem, rýží, kukuřicí a sójou je mnohem lepším zdrojem vápníku, železa, a sodíku. Obsahem fosforu, hořčíku a zinku se rovnají. Ovšem využitelnost minerálních látek z laskavce je nízká, což je způsobeno přítomností látek, které minerální látky váží do komplexů obtížně využitelných lidským organismem. Významný je také obsah vitaminů v semenech. Především jde o vitaminy s antioxidační funkcí ( vitamin E, C, A ). Ve srovnání s ostatními cereáliemi je zde vysoký obsah niacinu a vitaminu B2.

Laskavec neobsahuje lepek

V amarantu nenajdete ani stopu po lepku, proto je určen k výrobě produktů, které jsou vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, tedy s celiakií. Díky vysokému obsahu složených cukrů a vlákniny se doporučuje jako doplněk stravy pro osoby trpící obezitou. Laskavec uvítají také diabetici, vegetariání, vegani a makrobiotici.

Konzumace amarantových semen

Semena lze konzumovat celá nebo častěji rozemletá na mouku, která je tedy výhradně celozrnná. K výrobě pečiva z amarantové mouky je nutné přidávat mouku pšeničnou, aby bylo pečivo pro spotřebitele senzoricky přijatelné. Semena se dále používají pro výrobu müsli, pokud jde o tepelnou úpravu tak pro výrobu popcornu.

Fotogalerie

Kate

11. 10. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře