Kopřiva - tipy jak ji zpracovat


Kopřiva dvoudomá v kuchyni


Jinak se jí také říká žahavka, žíhavka, prhlinka, velká kopřiva nebo žihlava. Kdysi se nacházela na území Evropy, následně se rozšířila do celého světa. Kopřiva je vytrvalý plevel, který můžete najít v blízkosti lidských sídlišť, znečištěných vodních toků, v příkopech, u plotů a cest a na mnoha jiných místech. Objeví se všude tam, kde je vyšší obsah dusíku v půdě.


Zpracování


Z listů lze připravit špenát, přidávají se do těsta na knedlíky, noky, nudle nebo se z nich připravuje rizoto či polévka. Dává se i do omelet, bramboráků, těstovin, nádivek, sype se na pizzu a dá se jíst i syrová. Musíte ji ale nasekat nadrobno, pomačkat válečkem na těsto. Jinak se žahavých chloupků nezbavíte.



Vynikající špenát z kopřiv


  • Mladá kopřiva - 750 g

  • Olej - 50 g

  • Voda - 1 l

  • Polohrubá pšeničná mouka - 50 g

  • Česnek - 2 stroužky

  • Cibule - 1 ks (bude stačit malá)

  • Mořská sůl (díky ní vám kopřiva nezhnědne)



Opláchněte si špičky či listy kopřiv. Pár minut je povařte v osolené vodě, nechte okapat na sítku a nasekejte na menší kusy. Do jiného hrnce dejte olej, cibuli, mouku a připravte z toho jíšku. Až bude hotová, vhoďte tam nasekané kopřivy a přilijte malé množství vývaru. Nechte směs povařit a nakonec dochuťte solí a prolisovaným česnekem. Ke kopřivovému špenátu se skvěle hodí brambory, těstoviny i bramborový knedlík a klidně si ke špenátu uvařte i pár vajíček.


Vyzkoušejte zdravý a osvěžující kopřivový sirup


  • Kyselina citronová - 10 dkg

  • Citron - 4 ks

  • Voda - 3,5 l

  • Krupicový cukr (3,5 kg)

  • Stonek kopřivy - 80 ks (1 stonek musí být minimálně 20 cm dlouhý)


Kopřivy musíte nejdřív několikrát opláchnout ve studené vodě. Vezměte si k tomu na pomoc kbelík nebo je properte ve vaně. Pečlivě omyjte citronovou kůru kartáčkem a nakrájejte na silnější plátky. Do velkého hrnce vhoďte čisté kopřivy a zalijte vodou. Přidejte kyselinu citronovou a plátky citronů. Jakmile se voda začne vařit, nechte probublávat asi 5 minut. Pak hrne. Pak odstavte a nechte tento vývar odpočívat celých 24 hodin.


Po dni louhování směs přeceďte a zbavte se kopřiv. Do šťávy přidejte cukr a za neustálého míchání nechte přejít varem. Nakonec přelijeme sirup do připravených skleněných lahví, které by i se zátkami měly být předem sterilované vroucí vodou. Jinak vám láhve mohou popraskat nebo vám ten sirup dlouho nevydrží. Po vychlazení sirupu si už můžete užívat jeho osvěžující chuti.



přidejte na:

01. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář