Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Léčivá síla křenu


Křen - bylina mládí


Často se mu říká “český ženšen”. U nás se poprvé objevil asi v polovině prvního tisíciletí. Nemá využití pouze v kuchyni, ale používal se i v léčitelství. Po několik tisíciletí byl užíván jako náhrada za antibiotika.


Křen je silný, pikantní a má pronikavé aroma. Možná kvůli jeho výrazné vůni se dříve přidával do směsi, která byla určena k vymýtání ďábla. Křen se používal také do kadidel. U nás ho najdete skoro všude. Rychle se rozmnožuje a pokud jej chcete pěstovat na zahrádce, stačí jej v přírodě vykopnout a doma si ho zasadit. Pokud jej občas trochu zalijete, nemusíte se bát, že by vám uhynul. Kořen se sklízí většinou na podzim a skladovat jej můžete podobně jako mrkev - na chladném místě (ideálně ve sklepě).



Účinky


Kořen obsahuje vitamín C, prospívá trávení a zrychluje metabolismus (látková výměna). Také se používá jako tonikum - funguje jako elixír mládí (omlazuje pleť). Působí i jako diuretikum, což znamená, že se zvýší vylučování (prospívá ledvinám). Křenem si posílíte imunitu a vaše tělo pak lépe odolává infekcím - chřipka, nachlazení. Zmírňuje bolest hlavy a revma. Křen dokáže rozpustit hleny, zlepšuje odkašlávání a usnadňuje dýchání.



Tipy na zpracování křenu


Můžete si z křenu vyrobit med, který pomáhá při chřipce a nachlazení. Křen stačí nastrouhat a v poměru 1:1 smíchat s medem. Takto připravený křenový med pak stačí užívat minimálně 3x denně po jedné lžičce. Také můžete vyzkoušet křenovou šťávu, kterou si připravíte tak, že křen nakrájíte na kolečka, položte je na síto a posypte cukrem. Díky cukru se šťáva z křene lépe uvolní a odkape vám do hrnku či misky, jenž máte pod sítem. Užívání je stejné jako u křenového medu - 1 lžička 3x denně.


Pokud vás trápí bolesti hlavy, trpíte neuralgií a podobně, tak vám může pomoci křenový ocet. Křen nastrouhejte a k němu přidejte ocet. Hladina octu by měla být přibližně 2 cm nad křenem. Tuto směs nechte odpočívat 8 dní při pokojové teplotě. Poté směs prolisujte. Křenový ocet slouží jako krém, prostě si ho jen rozetřete po kůži.




Fotogalerie

Veronika

11. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře