Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Lehká večeře? Krémová polévka


Krémové polévky vás zasytí. Vyzkoušejte je také!


Kolem vás se probouzí příroda a která barva by vás měla potěšit více než právě zelená. Máme pro vás pár receptů na zelené krémové polévky. Hledáte vhodnou lehkou večeři a nechcete žádné těžká jídla? Krémové polévky budou tou správnou volbou!


Špenátová krémová polévka s uzeným lososem (4 porce)


Surovinou, bez které se tato polévka rozhodně neobejde, je špenát. Ale co ještě budete potřebovat?

    Ingredience:

  • mražený listový špenát - 650 g

  • hladká nebo špaldová mouka - 3 lžíce

  • 1 smetana ke šlehání

  • zeleninový (či hovězí) vývar - 1 l

  • 1 cibule

  • máslo - 1 lžíce

  • olivový olej - 1 lžíce

  • sůl, pepř a muškátový oříšek

  • uzený losos - 1 či 2 balení (záleží na tom, kolik si ho chcete dopřát)


Nejprve si nakrájejte cibuli a snažte se o co nejmenší kousky. Do hrnce dejte máslo a olivový olej a přidejte cibuli. Po osmažení cibulky do zlatova přidejte mouku a chvíli posmažte. Jíšku se snažte mít bez hrudek a pomalu zalijte vývarem. Ale dejte pozor, aby byl ještě vařící. Metlička vám poslouží nejlépe. Pak přidejte špenát, který nechte vařit alespoň 20 - 25 minut. Poté rozmixujte mixérem všechny suroviny a položte zpět na sporák.


Polévku osolte, opepřete a nasypejte tam i muškátový oříšek, ale jen malé množství. Pro zjemnění polévky přidejte potřebné množství smetany. Jestli se vám polévka zdá málo řídká, přidejte pak do zbylé smetany trochu mouky, která vám ji pomůže zahustit. Nakonec polévku nechte ještě 10 minut povařit a při podávání na stůl ji ozdobte uzeným lososem. Jestli chcete, můžete k ní přikusovat opečený toustový chléb.


Kombinací medvědího česneku a portského vína vznikne neobyčejně chutná krémová polévka (4 porce)


Tato polévka se hodí i pro slavnostní příležitosti a díky medvědímu česneku prospívá i vašemu zdraví. Jaké ingredience budete pro tuto pochoutku potřebovat?

    Ingredience:

  • medvědí česnek - 200 g

  • smetana - 100 ml

  • vývar (nejlépe kuřecí) - 500 ml

  • brambory - 50 g

  • šalotka - 50 g

  • máslo - 30 g

  • portské víno (bílé) - 50 ml

  • sůl a pepř


Najemno nakrájenou šalotku osmažte na másle. Pak přisypejte brambory, které byste si nejprve měli nakrájet na malé kostičky. Brambory se šalotkou pak podlijte vínem. Vývar přidejte až se víno začne vařit a pak vařte tak dlouho, až vám změknou brambory. Nalijte smetanu a vhoďte tam i posekané listy česneku. Nechte ještě pár minut povařit a pak rozmixujte dohladka. Nakonec osolte a opepřete.


Přejeme vám dobrou chuť.


Fotogalerie

Veronika

15. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře