Lehké letní saláty


Taky vám v těchto letních dnech nechutnají tučná a těžko stravitelná jídla? Co ale jíst, abychom se cítili dobře, nebyli unavení a zároveň se zasytili? V létě naše chuťové buňky prahnou spíše po lehkých pokrmech. K nim bezesporu patří salát. Dodá tělu ”zdravou energii”, spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Někteří si pod tímto slovem představí jenom nevzhledné zelené listy bez chuti. Salát ale můžeme připravit téměř z každé zeleniny. Nemusí ho tvořit pouze smíchaná syrová zelenina, můžeme ho doplnit například masem, sýrem, houbami, opečenými krutony nebo třeba ořechy. Samozřejmě nesmí chybět dresink či zálivka, která dodá tu správnou chuť a vůni. Základem dobré zálivky je kvalitní ocet a olej. Kombinace různých octů a olejů nám umožňuje experimentovat a měnit tak chuť salátů. Do zálivky rozhodně patří čerstvé bylinky, např. bazalka, tymián, rozmarýn, šalvěj či oregáno. Ty její chuť ještě zvýrazní. Nabízíme vám tři saláty, které obohatí váš letní jídelníček a  určitě si na nich pochutnáte.


Salát z hlávkového zelí s křenem


Budeme potřebovat 3 až 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 150 ml lehké majonézy, svazek ředkviček, 100 g kuřecí šunky, 100 ml zakysané smetany a 400 g bílého zelí. Hlávkové zelí nakrouháme, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Křen a ředkvičky nastrouháme na jemném struhadle. Šunku nakrájíme na nudličky. Vychladlé zelí promícháme s ostatními surovinami, spojíme majonézou a zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a podle chuti ochutíme citrónovou šťávou. Necháme chvíli rozležet a podáváme s toustovým chlebem.


Salát s avokádem


Připravíme si saláty (1 dubáček a 1 polníček), 2 zralá avokáda, cherry rajčátka a ředkvičky. Na zálivku olivový olej, 25 ml červeného vinného octa, lžičku dijonské hořčice, sůl, pepř a malou šalotku, nakrájenou na drobno. Nejdříve si nachystáme zálivku důkladným promícháním všech surovin. Poté oloupeme avokáda a nakrájíme na plátky. Oba saláty omyjeme, osušíme a natrháme do mísy. Přidáme avokádo, rozpůlená cherry rajčátka a ředkvičky nakrájené na plátky. Promícháme. Před podáváním přelijeme připravenou zálivkou.



Salát s kuřecím masem


Na tento salát budeme potřebovat 200 g kuřecího masa, 2 papriky, 1 okurku, 3 rajčata, ledový salát, olivy, sůl, pepř, olivový olej a čerstvou bazalku. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy a promícháme. Přidáme rozpůlené olivy. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Opečené maso osušíme na ubrousku a přidáme k salátu. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Podáváme samotný nebo s pečivem. Přejeme vám dobrou chuť!


přidejte na:

20. 07. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář