Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Lehké letní saláty


Taky vám v těchto letních dnech nechutnají tučná a těžko stravitelná jídla? Co ale jíst, abychom se cítili dobře, nebyli unavení a zároveň se zasytili? V létě naše chuťové buňky prahnou spíše po lehkých pokrmech. K nim bezesporu patří salát. Dodá tělu ”zdravou energii”, spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Někteří si pod tímto slovem představí jenom nevzhledné zelené listy bez chuti. Salát ale můžeme připravit téměř z každé zeleniny. Nemusí ho tvořit pouze smíchaná syrová zelenina, můžeme ho doplnit například masem, sýrem, houbami, opečenými krutony nebo třeba ořechy. Samozřejmě nesmí chybět dresink či zálivka, která dodá tu správnou chuť a vůni. Základem dobré zálivky je kvalitní ocet a olej. Kombinace různých octů a olejů nám umožňuje experimentovat a měnit tak chuť salátů. Do zálivky rozhodně patří čerstvé bylinky, např. bazalka, tymián, rozmarýn, šalvěj či oregáno. Ty její chuť ještě zvýrazní. Nabízíme vám tři saláty, které obohatí váš letní jídelníček a  určitě si na nich pochutnáte.


Salát z hlávkového zelí s křenem


Budeme potřebovat 3 až 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 150 ml lehké majonézy, svazek ředkviček, 100 g kuřecí šunky, 100 ml zakysané smetany a 400 g bílého zelí. Hlávkové zelí nakrouháme, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Křen a ředkvičky nastrouháme na jemném struhadle. Šunku nakrájíme na nudličky. Vychladlé zelí promícháme s ostatními surovinami, spojíme majonézou a zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a podle chuti ochutíme citrónovou šťávou. Necháme chvíli rozležet a podáváme s toustovým chlebem.


Salát s avokádem


Připravíme si saláty (1 dubáček a 1 polníček), 2 zralá avokáda, cherry rajčátka a ředkvičky. Na zálivku olivový olej, 25 ml červeného vinného octa, lžičku dijonské hořčice, sůl, pepř a malou šalotku, nakrájenou na drobno. Nejdříve si nachystáme zálivku důkladným promícháním všech surovin. Poté oloupeme avokáda a nakrájíme na plátky. Oba saláty omyjeme, osušíme a natrháme do mísy. Přidáme avokádo, rozpůlená cherry rajčátka a ředkvičky nakrájené na plátky. Promícháme. Před podáváním přelijeme připravenou zálivkou.



Salát s kuřecím masem


Na tento salát budeme potřebovat 200 g kuřecího masa, 2 papriky, 1 okurku, 3 rajčata, ledový salát, olivy, sůl, pepř, olivový olej a čerstvou bazalku. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy a promícháme. Přidáme rozpůlené olivy. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Opečené maso osušíme na ubrousku a přidáme k salátu. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Podáváme samotný nebo s pečivem. Přejeme vám dobrou chuť!


Fotogalerie

Veronika

20. 07. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře