Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Letní očista těla


Mnoho z nás letní období využívá k odpočinku, ať už válením u vody, na chalupě nebo při práci na zahrádce, ale také poznáváním zajímavých míst a krajin. Léto je ale také ideální pro očistu těla a vhodné k nastartování zdravějšího životního stylu. Díky dostupnosti čerstvého ovoce, zeleniny a lehčí stravě, je to skvělý čas na restart. Stres pomáhá hromadit toxiny v těle. Detoxikace jednou za čas udělá dobře každému z nás. Léto je k tomu jako stvořené. Tělo se potřebuje zbavit škodlivých látek. Očista je důležitá, jelikož pomůže nastartovat organismus a doplní energii. Můžeme si s ní pročistit tělo, zlepšit fyzickou i psychickou kondici, ale i zažívání. Pomůže zbavit tělo “jedů” a přejít pozvolna na zdravější stravování. Detoxikační kůra není o hladovění, které odebírá tělu důležité látky, ale o úpravě jídelníčku. Je třeba se vyhýbat potravinám z bílé mouky, rafinovaného cukru, nejíst příliš slaná a kořeněná jídla a také nic tučného.


Proč jíst ovoce a zeleninu


Základem spočívá v konzumaci ovoce a zeleniny, jenž má nízký obsah kalorií a dodá tělu mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. V letních dnech míváme menší hlad, ale zvyšujeme přísun tekutin. Je to ideální doba pro zvýšení příjmu syrového ovoce. Pro příklad uvádíme melouny (pomohou pročistit ledviny, močový měchýř, krev), jablka (vhodná na trávení), meruňky, broskve, švestky, pomeranč, grepy i mango. Je důležité brát ale zřetel na vysoký obsah cukrů u některých druhů ovoce. Velmi málo cukru obsahují jahody (stejně jako ananas), které se používají při dietě. Ovoce jezte v dopoledních hodinách, odpoledne si dopřejte spíše méně sladké. Ze zeleniny je nejvhodnější brokolice, špenát, mrkev, zelí nebo také okurek. Čerstvou zeleninu si můžete připravit na páře, na grilu nebo dušením alespoň třikrát denně. Vhodné je do jídelníčku zařadit také mořské řasy, které jsou označovány jako elixír života, hlavně díky bohatému zdroji prospěšných látek. Dále pak ryby, těstoviny, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky nebo ořechy a semínka.


Dostatek tekutin a pohybu


Velmi důležitý je také pitný režim. V letních dnech tělo potřebuje dostatek tekutin. Jen musíme zvolit ty správné pro naše tělo. Jsou důležité pro rychlejší odplavení škodlivin. Nejvhodnější je čistá voda nebo minerální, nejlépe neperlivá například s citrónem. Vhodné jsou také zeleninové šťávy. Pro očistu ledvin nám skvěle poslouží šťáva mrkvová nebo z červené řepy a okurky. Všechny tekutiny by měly být bez cukru. Důležitou součástí očisty je také pohyb na čerstvém vzduchu. Taková jízda na kole, práce na zahrádce, delší procházka nebo plavání je přímo ideální pro letní období.


Závěr


Zdravý životní styl má své příznivce i odpůrce. Najít vhodný způsob stravování, aby jsme nezatěžovali příliš náš organismus je snadné, ale daleko těžší je ztotožnit se s tím a vydržet u toho. Záleží jen na vás jak se k tomu postavíte, ale nezapomínejte, že to děláte hlavně pro sebe. Život bez většího množství konzumace cukrů a tuků, které navíc našemu tělu neprospívají, není žádná katastrofa. Přejí vám hodně úspěchů a hlavně pevnou vůli. Věřte nebudete litovat a ulevíte sobě i svému tělu.


Fotogalerie

Veronika

14. 08. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře