Letní potraviny, se kterými je hubnutí hračka

Léto, to je nejen slunce a teplo, ale také plejáda chutných a zdravých potravin, které nám letní sezóna nabízí doslova pod nosem. Většina z nich je přitom nejen zdravá a plná tělu prospěšných látek, ale také dietní, takže vám umožní dostat se do té nejlepší kondice i vysněných linií, a to chutně a s využitím lokálních sezónních zdrojů. Které lokální potraviny byste tedy letos v létě rozhodně neměli opomenout?

JAHODY

Jahody milují děti i dospělí a kromě lahodné chuti vás potěší i svým složením. Jsou bohaté na vitamín C, vlákninu či draslík a zároveň obsahují až 90 procent vody, díky čemuž jsou i skvělou potravinou pro hubnutí. Jahody majíLetní potraviny, se kterými je hubnutí hračka také nízký glykemický index, takže se skvěle hodí i do jídelníčku diabetiků. Navíc podporují dlouhodobou paměť a přispívají k omlazení funkce centrálního nervového systému. K jídlu je využijete jak samotné, tak i v dezertech, ovocných salátech, mléčných koktejlech nebo domácí zmrzlině.

MALINY

Díky vysokému obsahu vitamínů B, C a hořčíku podporuje konzumace malin naši imunitu. Skvělé jsou ale i při hubnutí, protože jsou nízkokalorické a podobně jako jahody, i maliny stimulují metabolismus. Obsažené železo a fosfor se pak podílí i na správném fungování srdce a kardiovaskulárního systému a působí i proti stresu a migrénám. Flavonoidy v malinách pak pomáhají zdokonalovat koordinaci a zlepšují náladu.

CUKETY

Cukety jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a hořčíku. Díky velkému množství vlákniny vás dostatečně zasytí, zároveň ale nemá téměř žádné kalorie (100 gramů cukety obsahuje jen asi 20 kcal), takže je skvělým pomocníkem při shazování nadbytečných kil. Cukety mohou být použity jako alternativa k těstovinám, jako součást salátů nebo třeba grilované.

MRKEV

Množství antioxidantů, vitamíny C, E i selen jsou typické pro mrkev, která nám pomáhá nejen k dobrému zraku, je také vynikajícím pomocníkem při nemocech jater, zánětech kloubů, revma, nemocech střev, průjmu, astmatu a dokonce i proti obávané rakovině. Zároveň je ale skvělá i při hubnutí, protože i přes sladkou chuť obsahuje Letní potraviny, se kterými je hubnutí hračka pouhých 7 g sacharidů a naopak vysoké množství vlákniny, která hubnutí podporuje. Konzumovat ji můžete syrovou, ale i vařenou – jako přílohu, v podobě pyré, zapečenou, nebo třeba v podobě polévky.

MELOUN

Vodní meloun k létu neodmyslitelně patří, a to nejen jako chutná osvěžující svačinka. Obsahuje antioxidant lykopen, který zabraňuje vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob, a také se pyšní vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek, díky čemuž přispívá k posílení imunity. Je bohatý na vitamín A, C a B, a obsahuje vysoké množství fosforu, zinku a selenu. Je nízkokalorický a skvěle chutná jak samotný, jako čerstvá svačinka, tak i jako součást ovocných salátů nebo třeba sorbetu.

přidejte na:
BB

21. 06. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář