Léto a grilování? Ta správná dvojka!

K teplým letním večerům patří oblíbená aktivita - grilování. Tento způsob přípravy jídla je velmi oblíbený nejen u nás, ale také po celém světě. Jde o společenskou událost a také příležitost sejít se v kruhu přátel, známých nebo rodiny a zpříjemnit si večer. Vůně kouře s vůní masa dodá grilování tu správnou atmosféru. Díky tomu je grilování tak oblíbené.


Při myšlence na grilování se vám určitě sbíhají sliny. Grilovat můžeme maso, ale také sýry, ovoce, zeleninu, houby i ryby. Zelenina na grilu je velmi příjemnou záležitostí. Dodá tělu potřebnou vlákninu, odlehčí žaludku a ještě si skvěle pochutnáte. Výhodou grilované zeleniny je, že se nemusí předem nijak připravovat. Důležitá je rychlost. Dlouhým grilováním zelenina ztrácí veškeré vitamíny. Vhodnější je použít grilovací misku či alobal a nevystavovat ji přímému ohni.


Grilovaná zelenina


Ke grilování používáme pevnější druhy zeleniny jako je kukuřice, chřest, rajčata, papriky, cuketa nebo lilek. Výborná je grilovaná kukuřice, kterou povaříte zhruba 15 minut ve vodě. Necháte okapat, potřete máslem s česnekem, posypete petrželkou, solí a pepřem a následně grilujete 8 - 10 minut. Během grilování obracíme a potíráme zbylým máslem. Je to lahůdka, která vám bude určitě chutnat. Když zeleninu dobře upravíte a ponecháte v ní důležité vitamíny, určitě si pochutná i ten největší masožravec. Skvělá je grilovaná zelenina servírovaná se studeným dipem, jehož základem je zakysaná smetana, majonéza nebo jogurt a doplněn čerstvými bylinkami. Pak stačí dochutit a výsledek bude skvělý. Zeleninu před grilováním omyjeme a rošt potřeme olejem, aby se nám nepřichytila. Můžeme ji grilovat na sucho, posypanou kořením nebo použijeme marinádu z olivového oleje, česneku a citronové šťávy, která se dá doplnit bylinkami, sójovou omáčkou, kečupem nebo hořčicí. Zeleninu potíráme marinádou před i během grilování. Marinádu můžeme připravit nasladko, ale i naslano.


Na trhu najdete spoustu grilovacích směsí a marinád. Některé z nich s přidáním ovocné šťávy z pomeranče nebo citrónu, vytvoří nezaměnitelnou chuť. Pokud nejste zastánci kupovaných marinád, ve kterých najdete spoustu soli a glutamanu, vytvořte si vlastní dle své chuti z čerstvých ingrediencí. Záleží jen na vaši chuti a také fantazii. Teď můžu jen popřát hezký gastronomický zážitek.
přidejte na:

15. 07. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář