Levandule v kuchyni

Levandule v kuchyni Ačkoli levandule už brzy odkvetou a po něžných fialových rostlinkách s jemnou, uklidňující vůní nebude za chvíli ani památky, máte pořád ještě možnost natrhat si pár snítek téhle úžasné květiny a využít je pro vaše kulinářské výtvory. Levandulové aroma je velmi silné a nezaměnitelné, což znamená, že sice může být vzrušujícím chuťovým zážitkem, ale také je třeba se ujistit, že ostatním strávníkům bude jídlo z levandule chutnat.

Krásná levandule, kterou každý zná především z obrázků francouzských políček v Provence, připomínajících fialové nadýchané peřinky, je vítána při přípravě slaných i sladkých jídel. Dobrou zprávou je i fakt, že ať už se k vám dostane jakýkoli druh levandule, každý je jedlý. Tento rok už se sice období sklizně chýlí ke konci, ale to vůbec nevadí, protože levandule se dá používat jak čerstvě natrhaná, tak sušená. Důkazem je samotná provensálská směs, kterou jistě důvěrně zná každý kuchtík.

Levandule přidaná do pokrmů vám nejspíš nepřinese žádný léčebný účinek, jako by tomu bylo Levandule v kuchyni například u použití samotné levandulové silice, ale možná vás i přesto uvolní a zlepší náladu.
Co se týče slané kuchyně, určitě se nebojte přidat levanduli k masu, rybám nebo houbám. Takové jemné kuřecí pečené ve směsi levandule, balsamica, medu, podlitá trochou bílého vína, stojí za vyzkoušení.
Sladká kuchyně nabízí variant více, od bábovek, přes sirupy až po zmrzliny dochucené levandulí nebo třeba levandulové makronky či sušenky. Pojďte spolu s námi vyzkoušet recept právě na levandulové sušenky, které si jednoduše zamilujete!

Levandulové sušenky

Levandule v kuchyni Ingredience:
250 g hladké špaldové či pšeničné mouky (výběr necháme na vás)
120 g změklého másla
kůra z chemicky neošetřeného citronu (můžete vynechat)
50 – 60 g třtinového cukru (nebo muscovada, panely či třeba kokosového cukru)
1 vejce od šťastné slepičky
menší hrst levandulových květů

Postup:

V míse si promíchejte cukr, mouku a špetku soli. Do sypké směsi přidejte změklé máslo, vajíčko a také levandulové květy se lžící kůry z citronu a vše důkladně zpracujte do hladkého jemného těsta. Těsto pak vyválejte do tloušťky asi 3 mm a vykrajovátkem si vytvořte libovolně tvarované sušenky (kytičky, srdíčka nebo jednoduchá kolečka). Pečte v troubě na 180 °C přibližně 10-12 minut.
Dobrou chuť!


 

 

 

 

přidejte na:
Baara

12. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář