Liči - znáte tuhle exotickou lahůdku?


Exotická lahůdka - Liči čínské (Litchi)


Plody se získávají ze stále zelených stromů, které jsou v Asii. Plody připomínají obarvené šišky a voní po růžích. U nás tomuto exotickému ovoci někteří říkají “čínské jahody”.


Vypadají jako šišky kvůli jejich tvrdé skořápce, která po odstranění odhalí bílou dužinu (podobnou hroznům), v níž je pecka hnědé či načernalé barvy. Pokud je dužina zabarvená podobně jako pecka, plody jsou již přezrálé a už nemají měkkou a šťavnatou chuť dužiny. Proto se doporučuje jíst liči, dokud ještě nedozrálo. Pak vám bude chutnat jako sladké kompotované mandarinky.  


Můžete si na nich pochutnat v čerstvé, kompotované či dokonce v sušené podobě. Ale pokud hubnete, tak byste se měli sušené verzi vyhnout obloukem. Mají vyšší koncentraci látek a je v nich více kalorií. Můžeme je dát do ovocných salátů, jsou i v koktejlech a často se objevují v omáčkách, vhodné jako příloha k masu. Skvěle dochutí i váš zmrzlinový pohár či jiné druhy dezertů. Nikdy ale liči nevařte, neboť vám nahořkne a nebudete ho moci zkonzumovat.


Jaké má účinky?


Liči obsahuje obrovské množství vitamínu C, je bohaté také na riboflavin a niacin, který má za úkol lépe a rychleji zpracovat a odvést energii z cukrů (zrychluje metabolismus). Také z něj získáme draslík, sodík, hořčík, kyselinu listovou a vápník.


Pomocí liči se preventivně chráníme před rakovinou, potížemi se srdcem či ledvinami, proti zácpě a také bojuje s celulitidou. Uklidňuje naši nervovou soustavu, hlídá krevní cukr, je vhodné k detoxikaci organismu a zlepšení imunity. Ve formě rozemletého prášku funguje i jako přírodní analgetikum, jenž odstraňuje bolesti při neurologických obtížích. Dejte pozor ať se těmito plody nepředávkujete, velké množství (více než 300 ks/den) způsobí krvácení nebo zimnici.


Co dělat, pokud si chcete vypěstovat vlastní liči?


Jednoduše zasadíme pecku zevnitř plodu, která by měla být černá, hladká a její rozměry by měli být přibližně 1x2 cm. Pokud je totiž menší nebo je příliš vysušené (vrásčité), pak vám s největší pravděpodobností nevyklíčí. Neměli byste se zasazením semen příliš otálet. Po 4 dnech od vyjmutí z plodu, ztrácí semínko svoji schopnost klíčit. Nejlépe je vkládáme do rašeliny a písku. Vložte je minimálně do hloubky 2 cm. Teplota by měla být přibližně 20 °C a půdu udržujte vlhkou. Po měsíci byste měli vidět první známky klíčení. Je ale výhodnější pěstovat liči na zahradě, kde může rostlinka klidně růst. Doma vám nemusí dorůst a plodů se pak nedočkáte.


přidejte na:

18. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář