Lišky na talíři

Nemusíte v lesích sbírat jen praváky. Zkuste v lesích hledat i lahodné lišky, které navíc nádherně voní. Mají veselou žlutou barvu a jsou oblíbené po celém světě.

Účinky

Lišky obsahují fenolické látky a flavonoidy, které prospívají našemu zdraví. Jsou bohaté na vitamín C, ale najdete v nich i tokoferol, karoten a lykopen. Pomáhají chránit naše tělo před nebezpečnými volnými radikály. Lišky také pomáhají posílit imunitu. Dokonce působí jako prevence před vznikem některých typů rakoviny. Ochraňují nás i před různými bakteriemi - třeba před bakterií Escherichia coli a zlatým stafylokokem. Díky obsaženému vitamínu D2, se v těle lépe vstřebává vápník a fosfor, což prospívá nejen našim střevům, ale podporuje to i tvorbu kostí.



Lišky v kuchyni

Lišky byste neměli čistit stejným způsobem jako ostatní hříbky. Nesmíte je oloupat či oškrábat. Stačí je jen proprat ve studené vodě a případná smítka ručně sesbírat. Z lišek se dají využít i nožky, jelikož tepelnou úpravou změknou. Byla by obrovská škoda je jen tak vyhodit.


Jejich chuť výrazně připomíná meruňky. Při vaření se vám nerozpadnou a můžete je použít pro přípravu omáček, polévek, rizota, ale můžete je podávat i s těstovinami či na bruschettě. Lišky se přidávají i do raviol, slaných koláčů z listového těsta nebo rolád.


Jestliže si je chcete uložit do mrazáku, nejprve byste je měli nakrájet na menší kousky, ty pak osmahnout na másle spolu se špetkou soli, cibulkou a česnekem. Až se odpaří veškerá šťáva, kterou lišky pouštějí, stačí je nechat vychladnout, uložit do sáčku či krabičky a šup s nimi do mrazáku.

Omáčka z lišek (4 porce)

  • Liška obecná - 400 g

  • Cibule - 1 ks (menší)

  • Česnek - 2 stroužky

  • Máslo - 80 g

  • Olivový olej - 2 lžíce

  • Bílé víno - 50 ml (ideálně suché)

  • Sladká smetana - 80 ml

  • Petrželka - 2 lžíce (nasekané)

  • Citronová šťáva - 1 lžička

  • Sůl, mletý pepř - na dochucení


Lišky byste měli nejprve očistit a rozkrojit. Cibuli si nakrájejte na drobno a česnek můžete nasekat na menší kousky či rozetřít. Připravte si hlubokou pánev a dejte si do ní 40 g másla a 1 lžíci olivového oleje. Jakmile bude tuk rozpálený, vhoďte tam cibuli a až zesklovatí přidejte česnek.


Po 1 minutě pak přilijte i víno a nechte 2 minuty vařit, aby se trochu tekutiny odpařilo. Pak můžete přidat zbytek másla, oleje a nasypte tam i houby. Smažte je přibližně 5 minut, poté přilijte smetanu i petrželku a vařte další 2 minutky, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr jen dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.


přidejte na:

14. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář