Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Lišky na talíři

Nemusíte v lesích sbírat jen praváky. Zkuste v lesích hledat i lahodné lišky, které navíc nádherně voní. Mají veselou žlutou barvu a jsou oblíbené po celém světě.

Účinky

Lišky obsahují fenolické látky a flavonoidy, které prospívají našemu zdraví. Jsou bohaté na vitamín C, ale najdete v nich i tokoferol, karoten a lykopen. Pomáhají chránit naše tělo před nebezpečnými volnými radikály. Lišky také pomáhají posílit imunitu. Dokonce působí jako prevence před vznikem některých typů rakoviny. Ochraňují nás i před různými bakteriemi - třeba před bakterií Escherichia coli a zlatým stafylokokem. Díky obsaženému vitamínu D2, se v těle lépe vstřebává vápník a fosfor, což prospívá nejen našim střevům, ale podporuje to i tvorbu kostí.



Lišky v kuchyni

Lišky byste neměli čistit stejným způsobem jako ostatní hříbky. Nesmíte je oloupat či oškrábat. Stačí je jen proprat ve studené vodě a případná smítka ručně sesbírat. Z lišek se dají využít i nožky, jelikož tepelnou úpravou změknou. Byla by obrovská škoda je jen tak vyhodit.


Jejich chuť výrazně připomíná meruňky. Při vaření se vám nerozpadnou a můžete je použít pro přípravu omáček, polévek, rizota, ale můžete je podávat i s těstovinami či na bruschettě. Lišky se přidávají i do raviol, slaných koláčů z listového těsta nebo rolád.


Jestliže si je chcete uložit do mrazáku, nejprve byste je měli nakrájet na menší kousky, ty pak osmahnout na másle spolu se špetkou soli, cibulkou a česnekem. Až se odpaří veškerá šťáva, kterou lišky pouštějí, stačí je nechat vychladnout, uložit do sáčku či krabičky a šup s nimi do mrazáku.

Omáčka z lišek (4 porce)

  • Liška obecná - 400 g

  • Cibule - 1 ks (menší)

  • Česnek - 2 stroužky

  • Máslo - 80 g

  • Olivový olej - 2 lžíce

  • Bílé víno - 50 ml (ideálně suché)

  • Sladká smetana - 80 ml

  • Petrželka - 2 lžíce (nasekané)

  • Citronová šťáva - 1 lžička

  • Sůl, mletý pepř - na dochucení


Lišky byste měli nejprve očistit a rozkrojit. Cibuli si nakrájejte na drobno a česnek můžete nasekat na menší kousky či rozetřít. Připravte si hlubokou pánev a dejte si do ní 40 g másla a 1 lžíci olivového oleje. Jakmile bude tuk rozpálený, vhoďte tam cibuli a až zesklovatí přidejte česnek.


Po 1 minutě pak přilijte i víno a nechte 2 minuty vařit, aby se trochu tekutiny odpařilo. Pak můžete přidat zbytek másla, oleje a nasypte tam i houby. Smažte je přibližně 5 minut, poté přilijte smetanu i petrželku a vařte další 2 minutky, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr jen dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.


Fotogalerie

Veronika

14. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře