Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Lněné semínko = superpotravina


Lněné semínko je u nás hodně oblíbenou superpotravinou. Semínka jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny (omega 3), dále obsahuje lignany, alfa linelovou a linolovou kyselinu (omega 3 a 6) a především v něm najdete spoustu vlákniny.

Účinky lněného semínka

Konzumace lněného semínka se doporučuje především těm, kteří trpí revmatismem, diabetem, potížemi s vysokým tlakem, zácpou či trávícími obtížemi. Pomáhá léčit i zánětlivá a nádorová onemocnění a prospívá i těm, kteří jsou unavení či zažívají vysokou psychickou zátěž. Zmírňuje projevy atopického ekzému a lupenky. Také by jej měly užívat i těhotné a kojící ženy.


Lněná semínka musíte umět správně zpracovat

Jestliže něčím nenarušíte jeho slupku či jej pořádně nerozkoušete, jsou pro nás špatně stravitelná. Měli byste si semena namlít, ale musíme vás upozornit, že pak rychle podléhají zkáze. Proto jej vždy zpracujte těsně před tím, než se jej rozhodnete konzumovat.


Můžete si ze semínek připravit i takový sliz, který vznikne po smíchání s vodou. Tam lněná semínka nabobtnají a tím se začíná tvořit sliz. Z takto vytvořeného slizu se pak vytvoří nálev. Ten vznikne tak, že lněná semínka 5 minut povaříte a poté je necháte alespoň 15 minut odstát.


Ze slizu se dá připravit i vynikající nápoj. Lněná semínka stačí zalít vodou a nechat je v té vodě přes noc. Ráno je pak stačí už jen rozmixovat. Nemusíte je zalévat pouze vodou. Chutnají skvěle i s pomerančovým džusem. Nesmíte to s lněnými semínky přehnat. Doporučuje se za den zkonzumovat pouze 3 lžíce lněného semínka.


Jak se dá lněné semínko v kuchyni ještě využít?


  • Skvěle vám při pečení nahradí vajíčko. Jednu lžíci lněného semínka zalijte horkou vodou (3 lžíce) a opět nechte nabobtnat. Pak rozmixujte ponorným mixérem. Je to snadné, že?

  • Z lněných semínek se získává i lněný olej, který našemu zdraví ohromně prospívá. Můžete si jej pořídit v prodejnách se zdravou výživou, ale dejte si pozor, rychle žlukne. 

  • Proto se ho snažte spotřebovat co nejrychleji a uchovávejte ho vždy v ledničce. Tento olej se pak přidává do ranní kaše či do salátu. Doporučuje se ho konzumovat především k potravinám, které jsou bohaté na bílkoviny a síru, což se týká čerstvého sýru, pažitky, tvarohu česneku, cibule či jogurtu.

Fotogalerie

Veronika

22. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře