Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vaření v páře

Orientální kuchyně využívají páru jako prostředek k přípravě pokrmů již několik staletí. V Číně samé mají parní hrnce a jejich předchůdci historii dlouhou nejméně 3000 let. Z uvedených skutečností vyplývá, že vaření v páře má opravdu dlouhou historii. Lidé využívali sílu páry nejen z praktických, ale především zdravotních důvodů. Vaření v páře je zdravější, rychlé a především chutné. Navíc si připravované pokrmy udrží svůj tvar a barvu. V poslední době se vaření v páře dostává do popředí i v našich končinách. Pokud máte stále pochybnosti o tomto způsobu úpravy potravin, možná vás o pozitivech této metody přesvědčí následující řádky. 
MAGAZÍN
Několik faktů, které svědčí o výhodách vaření v páře:
  • Hlavním a nejčastěji zmiňovaným pozitivem vaření v páře je, že zabraňuje zbytečné ztrátě živin obsažených v jednotlivých potravinách. Když porovnáme obsah vitaminu C při vaření zeleniny ve vodě a v páře, výsledek je zajímavý. Příprava zeleniny v páře snižuje obsah vitaminu C v zelenině o 40 %, ve vodě je to až 70 %. 
  • Další výhodou je, že při využívaní páry nepotřebujeme na přípravu jídla tuk. Jídlo je lépe stravitelné a udržuje si svoji čerstvost. 
  • V neposlední řadě má vaření v páře i pozitivní ekonomické výhody. Šetří spotřebovanou energii, čas a tím samozřejmě i peníze. 
Zdají se vám jídla připravená v páře bez chuti? Tato drobnost se dá lehce napravit. Jídla připravená v páře nemusí být bez chuti. Stačí použít jednoduché triky, které potravinám dodají lahodnou chuť a vábivou vůni. Na vytváření páry nejčastěji používáme vodu, která nemá žádnou chuť. Tuto skutečnost můžeme ovlivnit tak, že do ní přidáme aromatické byliny. Namísto vody můžeme použít vývar, šťávu, pivo, víno nebo různé jiné lihoviny, které jsou schopné páru vytvořit. Vyvarujte se tekutin, které jsou husté nebo se srážejí. Pokud se vám zdá i tento způsob dochucování nedostatečný, naučte se připravovat omáčky. Například k brokolici se výborně hodí sýrová omáčka, ryby je možné dochutit rozpuštěným máslem a bylinkami. Další možností je použití kousku bujonu. Všechno závisí na náročnosti vašich chuťových pohárků a fantazii. Chutnou alternativou uvedených způsobů dochucování jídel jsou marinády. Při jejich přípravě se neobejdete bez čerstvých anebo sušených bylinek, lihovin, koření nebo ovocných šťáv. 
Jste ve využívání parního hrnce nováčkem? Učte se na zelenině. Při přípravě zeleniny můžete postupovat tak, že všechnu zeleninu pokladete na sebe podle tvrdosti, resp. času, který potřebuje na změknutí. Uveďme si příklad. Na dno dáme mrkev a postupně vrstvíme lehčí zeleninu, která vyžaduje méně času na přípravu. Na mrkev můžeme dát brokolici, hrášek a kukuřici. Druhou možností je, že zeleninu připravujeme po etapách. Nejdříve spaříme tvrdou zeleninu 2 až 4 minuty a postupně přidáváme další druhy. Nakonec nám vznikne směs připravená k podávání. 

Vaření v páře má jednoznačně mnoho pozitivních účinků. Jídlo je zdravé a chutné. Při troše šikovnosti zvládnete i náročnější kulinářské kreace, které potěší nejen žaludek, ale i pohled.

Fotogalerie

baculka

20. 02. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Hloušková
V páře vařím knedlíky a zeleninu. I brambory uvařené v páře chutnají dobře.

Hloušková 20. 02. 2013, 14:41

Facebook komentáře