Vaření v páře

Orientální kuchyně využívají páru jako prostředek k přípravě pokrmů již několik staletí. V Číně samé mají parní hrnce a jejich předchůdci historii dlouhou nejméně 3000 let. Z uvedených skutečností vyplývá, že vaření v páře má opravdu dlouhou historii. Lidé využívali sílu páry nejen z praktických, ale především zdravotních důvodů. Vaření v páře je zdravější, rychlé a především chutné. Navíc si připravované pokrmy udrží svůj tvar a barvu. V poslední době se vaření v páře dostává do popředí i v našich končinách. Pokud máte stále pochybnosti o tomto způsobu úpravy potravin, možná vás o pozitivech této metody přesvědčí následující řádky. 
MAGAZÍN
Několik faktů, které svědčí o výhodách vaření v páře:
  • Hlavním a nejčastěji zmiňovaným pozitivem vaření v páře je, že zabraňuje zbytečné ztrátě živin obsažených v jednotlivých potravinách. Když porovnáme obsah vitaminu C při vaření zeleniny ve vodě a v páře, výsledek je zajímavý. Příprava zeleniny v páře snižuje obsah vitaminu C v zelenině o 40 %, ve vodě je to až 70 %. 
  • Další výhodou je, že při využívaní páry nepotřebujeme na přípravu jídla tuk. Jídlo je lépe stravitelné a udržuje si svoji čerstvost. 
  • V neposlední řadě má vaření v páře i pozitivní ekonomické výhody. Šetří spotřebovanou energii, čas a tím samozřejmě i peníze. 
Zdají se vám jídla připravená v páře bez chuti? Tato drobnost se dá lehce napravit. Jídla připravená v páře nemusí být bez chuti. Stačí použít jednoduché triky, které potravinám dodají lahodnou chuť a vábivou vůni. Na vytváření páry nejčastěji používáme vodu, která nemá žádnou chuť. Tuto skutečnost můžeme ovlivnit tak, že do ní přidáme aromatické byliny. Namísto vody můžeme použít vývar, šťávu, pivo, víno nebo různé jiné lihoviny, které jsou schopné páru vytvořit. Vyvarujte se tekutin, které jsou husté nebo se srážejí. Pokud se vám zdá i tento způsob dochucování nedostatečný, naučte se připravovat omáčky. Například k brokolici se výborně hodí sýrová omáčka, ryby je možné dochutit rozpuštěným máslem a bylinkami. Další možností je použití kousku bujonu. Všechno závisí na náročnosti vašich chuťových pohárků a fantazii. Chutnou alternativou uvedených způsobů dochucování jídel jsou marinády. Při jejich přípravě se neobejdete bez čerstvých anebo sušených bylinek, lihovin, koření nebo ovocných šťáv. 
Jste ve využívání parního hrnce nováčkem? Učte se na zelenině. Při přípravě zeleniny můžete postupovat tak, že všechnu zeleninu pokladete na sebe podle tvrdosti, resp. času, který potřebuje na změknutí. Uveďme si příklad. Na dno dáme mrkev a postupně vrstvíme lehčí zeleninu, která vyžaduje méně času na přípravu. Na mrkev můžeme dát brokolici, hrášek a kukuřici. Druhou možností je, že zeleninu připravujeme po etapách. Nejdříve spaříme tvrdou zeleninu 2 až 4 minuty a postupně přidáváme další druhy. Nakonec nám vznikne směs připravená k podávání. 

Vaření v páře má jednoznačně mnoho pozitivních účinků. Jídlo je zdravé a chutné. Při troše šikovnosti zvládnete i náročnější kulinářské kreace, které potěší nejen žaludek, ale i pohled.
přidejte na:

20. 02. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
V páře vařím knedlíky a zeleninu. I brambory uvařené v páře chutnají dobře.

Hloušková 20. 02. 2013, 15:41