Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Mák - dobrý zdroj vápníku!


Mák setý - významný zdroj vápníku


Všichni ho dobře známe. Když řekneme mák, označujeme tím semena této rostliny. Nejčastěji s setkáme s mákem modrým, šedým a bílým. V české kuchyni má již dlouholetou tradici.


Pochází z Malé Asie a dle odborníků mohl existovat dokonce v mladší době kamenné. Sumerové mák uctívali, neboť jim přinášel dobrý a kvalitní spánek. Egypt, Řecko a Řím ho zase užívali pro zmírnění bolesti. Tato jednoletá rostlina může být vysoká skoro 2 metry. Má uvnitř květu tobolky, které obsahují několik set semen.


Mák setý obsahuje mléčnice, jenž se s poškozením svrchní části rostliny (květ) vytečou ven. Pokud mák ještě nedozrál, jsou mléčnice jedovaté. Jsou tři základní druhy máku - mák setý, turecký a vlčí (divoký). Mák setý se využívá v kuchyních, turecký mák funguje jako rostlina na okrasu a vlčí mák se pěstuje pro získání potravinářského barviva. Vlčí mák má využití v oblasti farmakologie.


Účinky


Mák je bohatý na vitamín C, B, E, hořčík, železo, draslík. Jeho pravidelná konzumace vám dodá energii  sílu a odstraní vám stres. Působí i jako prevence. Bojuje proti vzniku zubních kazů, rakoviny prsu a proti osteoporóze. Budete se po něm lépe soustředit, uvolní křeče vašeho těla a prospěje vám i klidným spánkem. Díky obrovskému množství vápníku se mák stal nenahraditelným pomocníkem. Vyživuje vlasy a nehty a díky máku máme silné kosti. Nezralá semena se používají k získání opia. Zneužívá se pro výrobu drog.


Rady


Bílý mák seženete pouze ve specializovaných prodejnách, kde se zaměřují na bio výrobky, nebo ho najdeme a objednáme na internetu z pohodlí domova. Doporučuje se kupovat nemletý mák a namlít si ho později. Až ho budeme potřebovat. Mletý mák vám totiž může zhořknout a bude mít žluklou chuť. Jestli jste si už pořídili mletý mák a nehodláte ho v brzké době použít, tak ho raději vložte do mrazáku. Skladovat byste ho měli na suchém místě. Nemělo by tam být víc než 25 °C


Mák v kuchyni


Používá se do koláčů, buchet, bábovek a sladkého pečiva. Skvěle doplňuje chuť švestek a již odedávna se sype na škubánky, nudle, sladké knedlíky, bramborové šišky a další. Přidává se také do muffinů, sušenek, závinů a také ho můžete objevit v palačinkách či v cukroví.


Ze semen máku také získáváme kvalitní makový olej. Znáte stoprocentní panenský olej? Tak ten se lisuje z modrého máku. Možná jste už také slyšeli o makovém vínu či mléku. Z máku si můžeme vyrobit marmeládu, med, hořčici, pesto, ale i čokoládu. Z okvětních lístků si můžete připravit čaj, který vás zbaví nachlazení.


Fotogalerie

Veronika

13. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře