Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Mák - dobrý zdroj vápníku!


Mák setý - významný zdroj vápníku


Všichni ho dobře známe. Když řekneme mák, označujeme tím semena této rostliny. Nejčastěji s setkáme s mákem modrým, šedým a bílým. V české kuchyni má již dlouholetou tradici.


Pochází z Malé Asie a dle odborníků mohl existovat dokonce v mladší době kamenné. Sumerové mák uctívali, neboť jim přinášel dobrý a kvalitní spánek. Egypt, Řecko a Řím ho zase užívali pro zmírnění bolesti. Tato jednoletá rostlina může být vysoká skoro 2 metry. Má uvnitř květu tobolky, které obsahují několik set semen.


Mák setý obsahuje mléčnice, jenž se s poškozením svrchní části rostliny (květ) vytečou ven. Pokud mák ještě nedozrál, jsou mléčnice jedovaté. Jsou tři základní druhy máku - mák setý, turecký a vlčí (divoký). Mák setý se využívá v kuchyních, turecký mák funguje jako rostlina na okrasu a vlčí mák se pěstuje pro získání potravinářského barviva. Vlčí mák má využití v oblasti farmakologie.


Účinky


Mák je bohatý na vitamín C, B, E, hořčík, železo, draslík. Jeho pravidelná konzumace vám dodá energii  sílu a odstraní vám stres. Působí i jako prevence. Bojuje proti vzniku zubních kazů, rakoviny prsu a proti osteoporóze. Budete se po něm lépe soustředit, uvolní křeče vašeho těla a prospěje vám i klidným spánkem. Díky obrovskému množství vápníku se mák stal nenahraditelným pomocníkem. Vyživuje vlasy a nehty a díky máku máme silné kosti. Nezralá semena se používají k získání opia. Zneužívá se pro výrobu drog.


Rady


Bílý mák seženete pouze ve specializovaných prodejnách, kde se zaměřují na bio výrobky, nebo ho najdeme a objednáme na internetu z pohodlí domova. Doporučuje se kupovat nemletý mák a namlít si ho později. Až ho budeme potřebovat. Mletý mák vám totiž může zhořknout a bude mít žluklou chuť. Jestli jste si už pořídili mletý mák a nehodláte ho v brzké době použít, tak ho raději vložte do mrazáku. Skladovat byste ho měli na suchém místě. Nemělo by tam být víc než 25 °C


Mák v kuchyni


Používá se do koláčů, buchet, bábovek a sladkého pečiva. Skvěle doplňuje chuť švestek a již odedávna se sype na škubánky, nudle, sladké knedlíky, bramborové šišky a další. Přidává se také do muffinů, sušenek, závinů a také ho můžete objevit v palačinkách či v cukroví.


Ze semen máku také získáváme kvalitní makový olej. Znáte stoprocentní panenský olej? Tak ten se lisuje z modrého máku. Možná jste už také slyšeli o makovém vínu či mléku. Z máku si můžeme vyrobit marmeládu, med, hořčici, pesto, ale i čokoládu. Z okvětních lístků si můžete připravit čaj, který vás zbaví nachlazení.


Fotogalerie

Veronika

13. 04. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře