Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Maracuja

Mučenka jedlá neboli Maracuja


Anglický název je passion fruit, ale u nás ji říkáme maracuja. Proč se ale označuje jako Mučenka? Rostlina má totiž květy, které jsou velmi podobné trnové koruně, kterou měl Ježíš Kristus. Rostlina má 10 okvětních lístků, což prý symbolizuje 10 apoštolů. Blizny nápadně připomínají hřeby, jimiž byl Kristus přikován, a liány pak můžeme vnímat jako bičování.


Mučenka jedlá


Maracuja se pěstuje hlavně v tropických a subtropických oblastech - v Karibiku, na Novém Zélandu, v Indii či Austrálii. Ale maracuja je druh mučenky, která pochází z Brazílie. Je to víceletá, dřevnatící stálezelená liána. Lodyhy dosahují až 15 metrů. Listy má trojlaločné a dosahují délky až 20 cm. Květy zdobí bílo-zelený kalich, jenž se dělí na 5 rozložených cípů, které jsou zakončeny trnovitými přívěsky.



Plody


Toto exotické ovoce má nezaměnitelnou chuť a vůni. Existují 2 druhy jedlých plodů maracuji - zlatá (žlutá) a fialová (modrá, purpurová). Plody jsou kulaté či oválné a mají pevný kožovitý povrch. Vevnitř je suchá, vatovitá, bílá dužnina, která obklopuje sklovitou, oranžovou dřeň. Dřeň i semínka, která se v ní nachází, konzumujeme. Zlatá maracuja je lesklá a hladká a velikostí připomíná grapefruit. Fialová je menší velikosti - jako citron.


Prospívá našemu zdraví


Maracuja obsahuje vodu, vlákninu, vápník, železo, sodík, zinek, hořčík, selen, betakaroten a kyselinu listovou a pantothenovou. Kromě toho v ní najdeme i omega 3 a 6 mastné nenasycené kyseliny a vitamíny A, B, C, K a spoustu dalších zdraví prospěšných látek. Jestliže ji budete pravidelně konzumovat, posílíte tím svou imunitu, zlepší se vám trávení, pročistí se střeva, zrychlí se metabolismus. Maracuja působí jako přirození antioxidant, má antiseptické účinky, zklidňuje nervový systém a pomáhá léčit onemocnění dýchacího ústrojí. Hojí také rány a léčí různá kožní onemocnění.


Maracuja v kuchyni


Najdete ji v obchodě s ovocem a zeleninou, na tržnici či v supermarketu. Měli byste vybírat pouze zralé. Plod by měl být lehce měkký a slupku musí mít hladkou a lesklou. Nikdy nekupujte poškozené či nahnilé plody. Jíme je tak, že je rozkrojíme a sníme ten vnitřek lžičkou. Když ji budete skladovat v lednici, vydrží vám i měsíc. Nenechávejte ji v teplém prostředí, jinak se vám rychle zkazí. Dužnina se semínky se používá k dochucení nápojů či pohárů. Díky její exotické chuti se hodí i do ovocných salátů, dezertů, marmelád nebo zmrzliny.



Fotogalerie

Veronika

20. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře