Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Mascarpone se hodí nejen do dezertů


Jedná se o čerstvý krémový sýr, který se vyrábí z kravského mléka a poprvé ho ochutnali již v 16. století v Itálii. Většinou se používá pro přípravu sladkých pokrmů - především dezertů. Mascarpone si většina lidí spojuje s pravým italským dezertem - Tiramisu. S mascarpone můžete na dietu zcela jistě zapomenout, neboť má více než 50 % tuku.

Výroba mascarpone


Název je prý odvozen ze španělského sousloví “mas que bueno”, což znamená “víc než jen dobrý”. Jiný zdroj uvádí, že tento krémový sýr získal jméno italského rodu - tzv. “Maschrpů”. Ať tak nebo tak, jde o pravou delikatesu. Bohužel není nijak chuťově výrazný, ale když k němu přidáte ty správné suroviny, vznikne harmonická rovnováha chutí, které ne každý odolá.


Na výrobě mascarpone není nic složitého. Smetana se musí zahřát na vysokou teplotu, přidá se kyselina vinná nebo citronová a díky tomu se pak smetana vysráží. Nechají ji okapat a vznikne čerstvý jemný sýr. Syřidlo se vůbec nepoužívá. Nevýhodou je, že rychleji podléhá zkáze, proto se většinou vyrábí v zimě.


Využití v kuchyni


Můžete si jej zakoupit v malých kulatých vaničkách. Patří mezi dražší potraviny, ale občas si můžete přece zahřešit. Hodí se nejen ke sladkým pokrmům, ale i ke slaným. Ochuťte s ním své oblíbené těstoviny nebo ho přidejte na brambory. Dá se použít do rizota, různých omáček, dipů, ale také k ovoci či zelenině. K mascarpone můžeme doporučit hořčici, kapary, ančovičky, citronovou kůru nebo šťávu a mnohé další.


Zajímavosti


  • Na krabičce je někdy uvedeno, že obsahuje 80 % tuku. Nemusíte se toho děsit. Jedná se o sušinu. Běžné mascarpone má asi 50 % tuku.

  • Je to zdravější náhrada klasického másla. Sice není tak chutné, rozhodně je ale plné výživných látek a proto je zdravější.

  • Možná si říkáte, že když je výroba mascarpone snadná, zvládnete to i vy sami. Domácí mascarpone se vám ale finančně moc nevyplatí a snadné to také mít nebudete. V tomto případě se vyplatí sehnat si ho z obchodu.


Fotogalerie

Veronika

14. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře