Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Matcha - zázrak z Japonska


Matcha - jednička mezi zelenými čaji


Jedná se o tradiční japonský čaj, který není ve formě sušených lístků a květů, ale je rozemletý na prášek. Jako první objevili jeho léčivé a uklidňující účinky Číňané už okolo roku 2 500 př. n. l. Později se k nim přidalo i Japonsko. Pokud ho chcete porovnat s běžným zeleným čajem, má přibližně 12x silnější účinek.


Pěstování


Čajové plantáže se přibližně měsíc před sklízením úrody zakryjí sítěmi, aby k listům nepronikalo světlo. Dělníci se snaží zmírnit sluneční světlo na pouhých 10 - 15 %. Díky tomu se pěstování čaje matcha podobá pěstování divokých čajovníků. V listech se zvýší obsah chlorofylu a nejlepší je ty lístky sbírat ručně. Listy se spaří, pak se musí usušit a nařezat kvůli odstranění žilek a stonků. Tento čaj ještě nemá název matcha. Prozatím to je tencha. Poté se listy rozemelou na prášek pomocí žulových kamenů. Tímto způsobem se získává přibližně 40 g matchy za 1 hodinu. Aby výsledný čajový prášek matcha splnil veškeré normy, provádějí se v každém kroku výroby přísné kontroly. Po celou dobu je postup zpracování monitorován. Barva tohoto čaje by měla být zelená a měla by se podobat smaragdu. Její chuť je jemná a mnohem více sladší než ostatní zelené čaje.


Účinky


Tento druh čaje nám dodává energii, která se uvolňuje postupně po dobu 6 hodin. Pozitivně přispívá našemu zdraví mnoha léčivými účinky. Lépe se soustředíme a látky obsažené v čaji zmírňují stres a působí preventivně proti vzniku rakoviny, chrání nás před infekcí, zubním kazem či onemocněním srdce. Pomáhá zrychlovat metabolismus, spaluje tuky a nemá žádné kalorie, což podporuje proces hubnutí, neboť i snižuje chuť na sladké. Hlídá správnou hladinu cukru v naší krvi, detoxikuje nám organismus a dokonce má omlazující účinky. Matcha je vhodnou potravinou pro sportovce, vegetariány, diabetiky a celiaky.


Jak se dá ještě použít a kde si ho můžeme koupit?


Poslouží nám jako přírodní barvivo či se používá k dochucení či ozdobení jídel. Kromě vynikajícího a zdraví prospěšného čaje můžeme matchu použít do zmrzliny, rolád, dortů, muffinů, do pečiva, marcipánu, do dalších nápojů a k výrobě cheesecaků.


Buď si tento zelený prášek můžete koupit v obchodech, které se specializují na japonské potraviny, či na prodej čajů, nebo si ho můžete pořídit v některých obchodech se zdravou výživou či ve fitness centru.


Fotogalerie

Veronika

21. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře