Matcha - zázrak z Japonska


Matcha - jednička mezi zelenými čaji


Jedná se o tradiční japonský čaj, který není ve formě sušených lístků a květů, ale je rozemletý na prášek. Jako první objevili jeho léčivé a uklidňující účinky Číňané už okolo roku 2 500 př. n. l. Později se k nim přidalo i Japonsko. Pokud ho chcete porovnat s běžným zeleným čajem, má přibližně 12x silnější účinek.


Pěstování


Čajové plantáže se přibližně měsíc před sklízením úrody zakryjí sítěmi, aby k listům nepronikalo světlo. Dělníci se snaží zmírnit sluneční světlo na pouhých 10 - 15 %. Díky tomu se pěstování čaje matcha podobá pěstování divokých čajovníků. V listech se zvýší obsah chlorofylu a nejlepší je ty lístky sbírat ručně. Listy se spaří, pak se musí usušit a nařezat kvůli odstranění žilek a stonků. Tento čaj ještě nemá název matcha. Prozatím to je tencha. Poté se listy rozemelou na prášek pomocí žulových kamenů. Tímto způsobem se získává přibližně 40 g matchy za 1 hodinu. Aby výsledný čajový prášek matcha splnil veškeré normy, provádějí se v každém kroku výroby přísné kontroly. Po celou dobu je postup zpracování monitorován. Barva tohoto čaje by měla být zelená a měla by se podobat smaragdu. Její chuť je jemná a mnohem více sladší než ostatní zelené čaje.


Účinky


Tento druh čaje nám dodává energii, která se uvolňuje postupně po dobu 6 hodin. Pozitivně přispívá našemu zdraví mnoha léčivými účinky. Lépe se soustředíme a látky obsažené v čaji zmírňují stres a působí preventivně proti vzniku rakoviny, chrání nás před infekcí, zubním kazem či onemocněním srdce. Pomáhá zrychlovat metabolismus, spaluje tuky a nemá žádné kalorie, což podporuje proces hubnutí, neboť i snižuje chuť na sladké. Hlídá správnou hladinu cukru v naší krvi, detoxikuje nám organismus a dokonce má omlazující účinky. Matcha je vhodnou potravinou pro sportovce, vegetariány, diabetiky a celiaky.


Jak se dá ještě použít a kde si ho můžeme koupit?


Poslouží nám jako přírodní barvivo či se používá k dochucení či ozdobení jídel. Kromě vynikajícího a zdraví prospěšného čaje můžeme matchu použít do zmrzliny, rolád, dortů, muffinů, do pečiva, marcipánu, do dalších nápojů a k výrobě cheesecaků.


Buď si tento zelený prášek můžete koupit v obchodech, které se specializují na japonské potraviny, či na prodej čajů, nebo si ho můžete pořídit v některých obchodech se zdravou výživou či ve fitness centru.


přidejte na:

21. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář