Matcha čaj: Zázrak, který zrychlí váš metabolismus

Matcha je smaragdově zelený mletý prášek, z kterého se v Japonsku připravuje čaj. Někteří z vás jej mohou znát z japonských filmů, kde se nejčastěji používá při tradičním čajovém obřadu. Jeho stáří se odhaduje na 800 let, kdy si tehdejší mniši všimli jeho prospěšných účinků pro člověka.

Co je matcha?

Matcha neboli maccha se v minulosti používala jako lék na celou řadu onemocnění. Až na konci dvacátého století si budhističtí mniši uvědomili pravý potenciál tohoto zeleného pokladu a začali jej pěstovat ve větším množství.

Matcha patří do třídy zelených čajů a je připravována z vysoce kvalitních lístků čajovníku známých jako tencha. Čajové keře musí být chráněny před přímým slunečním svitem po dobu 3 týdnů před sklizní, což má za následek zpomalení růstu rostlin.

Následná sklizeň se provádí pomocí stroje, nebo ručně. Na rozdíl od jiných zelených čajů jsou lístky, které se používají pro matcha čaj, krátce spařeny, aby se zabránilo oxidaci. Poté se lístky pomelou a bezpečně uschovají.

Co matcha obsahuje?Matcha čaj: Zázrak, který zrychlí váš metabolismus

  • Vitamin A, B, C, E a K
  • Antioxidanty
  • Ltheanin a theofylin
  • Chlorofyl

Proč pít matcha čaj?

Imunitní systém

Matcha čaj obsahuje celou řadu antioxidantů, které vedou k posílení obranyschopnosti a pomáhají tak zajistit ochranu proti různým antigenům.

Antioxidant

Chlorofyl obsažený v matcha čaji pročišťuje organismus a působí preventivně proti škodlivým toxinům, které vyplavuje z těla pryč.

Zklidnění nervové soustavy

L-theanin je aminokyselina, která pomáhá při zesilování alfa vln v mozku. Díky tomu podporuje stav relaxace a hluboký pocit duševní svěžesti. Také pomáhá ke zklidnění fyziologické a psychologické reakce na stres.

Prostředek na zesílení energie

Matcha obsahuje kofein theofylin, který udržuje hladinu energie bez vedlejších účinků, které má například káva. Postupné uvolňování energie udržuje také optimální hladinu hormonů.

přidejte na:
Gabriela

01. 02. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář