Matcha na sladko i slano. Zkuste tyto dobroty

Zatímco dřív se u nás zelený prášek matcha používal jen na přípravu čaje, dnes z něj kuchaři a cukráři dělají trendy nápoje, dezerty a zmrzlinové variace. Zkuste to i vy!

Jemně mletý zelený japonský čaj se dá využít na mnoho způsobů – v kuchyni teplé i studené, slané i sladké. A rozhodně se vyplatí pustit se do experimentů, tenhle zelený prášek je totiž plný antioxidantů, zrychluje metabolismus a spalování tuků a také vás nabije novou energií. Má silné povzbuzující účinky. Co si z něj připravit?

MISKA PLNÁ CHUTÍ

Smoothie bowl je miska s tekutým až kašovitým základem zdobená hlavně čerstvým ovocem. Králem základníMatcha na sladko i slano. Zkuste tyto dobroty směsi může být právě matcha, která ji zabarví dozelena.

Smíchejte matcha prášek, banán, avokádo a špenátové listy, zřeďte kokosovým či ovesným mlékem a rozmixujte. Budete-li smoothie podávat v misce, měla by být konzistence hustší, k pití ze sklenky či lahve přidejte tekutiny víc. Prášku matcha to sluší i s mangem, medem, řeckým jogurtem, mandlovým mlékem a kadeřávkem. Zaujala nás i verze s cuketou, proteinem a ananasem.

SLADKÉ VARIACE

Můžete také upéct matcha dort, který bude celý zelený – od korpusu přes krém až po zdobení. Pro začátek ale zkuste jen krémovou matcha Matcha na sladko i slano. Zkuste tyto dobroty náplň. Připravíte ji tak, že vyšleháte 6 g čaje matcha s 250 g krémového sýra, 250 g mascarpone, 100 g smetany na šlehání a čekankovým sirupem, který krém dosladí. Milovníci výrazných chutí mohou smetanu rozpustit s 50 g bílé čokolády, směs nechat vychladit a pak postupovat jako v předchozím případě. Krémem potřete korpus(y), případně ho použijte jako základ na netypický cheesecake (pak ale zdvojnásobte množství mascarpone).

ORIGINÁLNÍ ZMRZLINA

Skvěle chutná i matcha zmrzlina. Ve studené smetaně (250 ml) rozmíchejte 2 lžíce matcha čaje a lžičku citronové šťávy. VMatcha na sladko i slano. Zkuste tyto dobroty mixéru smíchejte 3 žloutky se 100 g cukru do pěny. Zahřejte 130 ml mléka až téměř k bodu varu, pak stáhněte a postupně vešlehejte žloutky s cukrem. Nakonec vmíchejte smetanu s matcha, směs nalijte do zmrzlinovače a postupujte podle návodu výrobce.

Zmrzlina se ovšem dá vyrobit i manuálně: nalijte ji do misky a tu dejte do mrazáku. Každou hodinu pak promíchejte, aby se rozbily ledové krystalky.

přidejte na:
BB

16. 03. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář