Meduňka - zažene mnoho neduhů


Chcete odbourat stres přírodní cestou? Vyzkoušejte meduňku!


Meduňka je především známá pro své léčivé vlastnosti. Má příjemnou citronovou vůni a chuť je podobná medu, proto je vhodně zvolený název meduňka. Rostlina se hlavně sbírá pro své účinné látky, jakou jsou silice s citralem, citronelanem a geraniolem, třísloviny, kyseliny hydroxytriterpenové (např. kyselina ursolová). Dorůstá do výšky až 95 cm a můžeme na ní od června do srpna spatřit bílé květy. Meduňka je víceletka a původně pochází z východního Středomoří a Malé Asie. Volně u nás neroste, ale můžete jí pěstovat na svých zahrádkách.


Meduňka působí jako přírodní lék na uklidnění celého organismu, především působí na nervovou soustavu a psychiku. Uvolňuje také křečové zátěže způsobené stresem a je výborný uspávací prostředek. Stačí zalít lístky meduňky vařící vodou a máte rychlý uklidňující čaj při záchvatech kašle, křečích v žaludku nebo při nevolnosti v těhotenství. Pokud trpíte migrénou zkuste si při bolestech hlavy potírat spánky a čelo rozdrcenými listy.


Sběr a sušení


Sbíráme listy a nať, převážně v červnu a červenci. Bylinku je nejvhodnější sbírat v suchém a chladném počasí okolo 12. hodiny. V horkých dnech se obsah léčivých silic snižuje, proto se doporučuje sbírat meduňku v chladnějším počasí. Ideální je sběr především mladých vršků, které jsou kvalitnější než starší rostliny. Pokud se rozhodnete meduňku sušit, měla by se sušit rychle, protože při pomalém sušení zhnědne. Lze ji sušit na sušících plátech v jedné vrstvě bez obracení nebo ve svazcích. Sušenou meduňku je vhodné každý rok vyměnit za novou.


Jak nejlépe bylinku využít?


Meduňka má různá využití, nejznámější je čaj z lístků meduňky. Čaj pomáhá při nespavosti, nadýmání, lehkých střevních a žaludečních katarech, migréně a další. Čaj z meduňky má široké využití a především uklidňuje a odbourává stres. Bylinku lze ale také využít v kuchyni, přidejte lístky meduňky do oblíbených smoothie či ovocných salátů. Bylinku můžete využít i v kuchyni jako koření na kuře či jiné pečené maso. Z listků meduňky se vyrábí meduňkový likér a nať se používá v přírodním lékařství jako hypnotikum a sedativum.

Z meduňky si můžete vyrobit domácí meduňkové víno, které se využívá při padousnici (epilepsie). Výborná pro zdraví je i meduňková tinktura.



přidejte na:

20. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář