Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Meloun - ovoce či zelenina?


Meloun - ovoce nebo zelenina?


Přestože většina považuje meloun za ovoce, je to plodová zelenina patřící do čeledi tykvovitých, stejně jako okurka nebo cuketa. Slovo meloun pochází z řečtiny a v překladu znamená zralé jablko. Melouny se sklízejí v letních měsících, v červenci a srpnu. Převážně se setkáváme s dvěma druhy melounů, meloun vodní a meloun cukrový.


Vodní meloun je velký, kulatý s tlustou zelenou slupku a červenou dužinou. Obsahuje až 93 % vody, proto je pro nás tak osvěžující v teplých letních dnech. Je to nízkokalorická potravina a obsahuje vydatné zdroje kyseliny listové, citronové a jablečné. Meloun obsahuje pro tělo důležité látky např. železo a vápník. Vodní meloun původně pochází z Afriky a můžou vážit až 15 kg.






Oproti vodnímu je meloun cukrový menší, se žlutou šlupkou a dužina je lehce nazelenalá. Obsahuje až 8 % cukru.

Tip: ochutnejte žlutý meloun s kombinací parmské šunky nebo lososu.


Meloun pro vaše zdraví

Jsou vhodné při léčbě ledvin, obsahují hodně vody a napomáhají s vylučováním. Melouny jsou tedy vhodné při léčbě ledvinových kamenů. Obsahují vitamín A, B, C a další potřebné vitamínové prvky. Vitamín C je nezbytně nutný pro naší imunitu a dobrou kondici. Meloun je důležitý pro okysličování organismu a kyselinu listovou, která je důležitá pro zdravé nehty, kůži, vlasy a plodnost. Dále v melounech najdeme železo, zinek, hořčík, mangan, vápník, draslík a jód. Konzumace melounu má dobrý vliv na stimulaci krevního oběhu, vláknina dužiny posiluje stěny střev a působí proti zácpě. Při větší konzumaci melounu se nedoporučují kombinovat s mléčnými výrobky.


Můžete si melouny pěstovat i doma?

Melouny potřebují pro svůj růst teplé a dlouhé období, proto je u nás lepší melouny pěstovat ve skleníku. Pokud se rozhodnete pěstovat melouny, potřebují hlubokou, propustnou půdu bohatou na živiny a humus. V minulosti bylo pěstování melounu v našich podmínkách problém. Šlechtitelé dokázali vyšlechtit odrůdy, které rostou rychleji a potřebují ke svému růstu méně než 75 dní.


Jak vybrat dobrý meloun?

Jak říká italské přísloví, „Do lidí a do melounů nevidíš.“ Při výběru se spolehněte na svůj sluch a hmat. Odborníci tvrdí, že pokud při poklepání na meloun uslyšíte zvonivý zvuk, je už meloun zralý. Zkuste také meloun vzít do dlaní a stlačit, pokud vydává vrzavý či praskavý zvuk, je-li zralý. U žlutých melounu to rozeznáte snadněji díky jeho propustnější slupce. Vůně melounu vám napoví jestli je meloun dostatečně zralý.


Vyzkoušejte “opilý meloun”

Do melounu udělejte díru a pomocí trychtýře nebo jakékoliv pomůcky nalijte alkohol. Pokud necháte meloun odležet den v lednici, alkohol se naváže na vodnatou dužinu. Opilý meloun můžete konzumovat samostatně nebo přidávat do vašich oblíbených drinků.


Fotogalerie

Veronika

21. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře