Menu pro tátu aneb Den otců

Menu pro tátu aneb Den otců Po Dni matek a Dni dětí přichází na řadu další rodinný svátek, a to Den otců. Ačkoli tento svátek u nás není tak populární jako v Americe, kde původně vznikl, přesto pro něj máme v kalendáři vyhrazené datum, kterým je letos neděle 16.6. Pokud se chystáte nějakého tatínka překvapit a stále nevíte jak, možná vám napoví naše menu, které jsme připravili speciálně pro všechny táty. Tak šup do kuchyně, už se to blíží!

 

Předrkm

Když už chystáme slavnostní menu, navíc nedělní, chce to opravdu pečlivou přípravu. A co zkrátí čekání na hlavní chod lépe, než předkrm?

Prosciutto rolky s kozím sýrem a bylinkami

Ingredience:

Menu pro tátu aneb Den otců 6-8 plátků prosciutta
50 g Lučiny
150 g kozího sýry
lžička limetkové šťávy
čerstvý koriandr, pažitka nebo petrželka (podle vašich možností)
rukola
cca 50 g vlašských ořechů
sůl, pepř
olivový olej

 

Postup:

Lučinu, kozí sýr, nasekanou hrst čerstvých bylinek a limetkovou šťávu smíchejte spolu v misce. Rozložte si bokem prosciutto, na něj dejte 2 lžičky náplně a zarolujte. Z rukoly, vlašských ořechů, olivového oleje, soli a pepře udělejte salát a dozdobte jím rolky na talíři.

Polévka - lahodná cibulačka

Ingredience:

800 g cibule
200 ml bílého vína
800 – 1000 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
snítka tymiánu
máslo (asi 2 lžíce)
pepř, sůl

 

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo a přidejte k němu nahrubo nakrájenou cibuli zbavenou slupky. Restujte dozlatova. Přidáme bobkový list, nové koření a bílé víno. Víno necháme odvařit, zalijeme vývarem a vaříme dalších cca 10 minut. Po uvaření polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte snítku tymiánu zbavenou stonku a rozmixujte do hladka. Podávejte např. s krutonky.

Hlavní chod - vepřové v bylinkovo-hořčičné krustě

Menu pro tátu aneb Den otců Ingredience:

1 vykostěná vepřová kotleta, cca 1,5 kg
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce dijonské hořčice
4 stroužky najemno nasekaného česneku
špetka jemně nasekaného tymiánu
lžíce nasekaného oregana (čerstvého)
lžíce nasekaného rozmarýnu (čerstvého)
špetka mořské soli (nebo podle chuti)
lžička černého pepře
¼ hrnku strouhanky

 

Postup:

Maso by mělo být pokojové teploty, než jej začneme připravovat.
V míse dobře promícháme olivový olej, hořčici, česnek, tymián, rozmarýn, oregano, sůl, pepř a strouhanku. Pekáč vyložíme alobalem a vložíme do něj mřížku na pečení masa. Maso položíme na mřížku na pekáč, tukem nahoru a potřeme ho připravenou směsí.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vložíme maso do trouby a pečeme doměkka, zhruba 1–1,5 hodiny. Po dopečení a vytažení z trouby necháme ještě 10 minut odpočinout, aby nám nevyteklo příliš mnoho šťávy. Potom ho nakrájíme na tenké plátky a podáváme.

Jako přílohu k masu můžete zvolit pečené brambory nebo kořenovou zeleninu, obojí se k tomu skvěle hodí.

 

Dezert

A sladká tečka na závěr. Co mají tátové rádi? Že bychom je potěšili pivním štrúdlem?

Pivní štrúdl

Menu pro tátu aneb Den otců Ingredience na těsto:

500 g špaldové mouky
250 g změklého másla
250 ml světlého piva
špetka soli
opražená strouhanka

 

Náplň:
cca 500 g jablek
100 g vlašských ořechů
100 g rozinek namočených v rumu
skořice
cukr podle potřeby

 

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme v míse a poté ručně vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici asi na 30 minut. Troubu si předehřejeme na 180°C, a také si na pánvi opražíme dozlatova trochu strouhanky.
Poté, co jsme nechali těsto odpočinout, jej vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě půlky, které vyválíme na tenčí pláty. Rozválené těsto potřeme vejcem a posypeme trochou opražené strouhanky. Poklademe na těsto náplň, začínáme jablky (nastrouhanými či nakrájenými) posypanými skořicí a přidáváme rozinky a ořechy (můžete použít místo vlašských i mandle). Nakonec štrúdl zarolujeme, přendáme na připravený plech. Opět potřeme rozšlehaným vejcem a malinko těsto propícháme vidličkou, aby se nám neroztrhlo a mohla unikat pára. Pečeme asi 40 minut.

 

 

 

přidejte na:
Baara

14. 06. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář