Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Meruňky


Meruňky jsou výtečné v jakékoliv formě. Ať už si pochutnáváte na čerstvých, grilovaných, pečených v troubě nebo si z nich připravíte lahodné čatný (chutney) či si je zavaříte. Dá se z nich samozřejmě připravit i marmeláda, džus, přesnídávka, zmrzlina nebo se používá do koláčů a jiných pokrmů.


Zkuste si je zapéct do sněhu z vaječných bílků (8 porcí)


  • Meruňka - 4 ks

  • Vaječný bílek - 3 ks

  • Krupicový cukr - 130 g

  • Marcipán - 60 g

  • Třtinový cukr - 2 lžičky

  • Mandlové lupínky - 2 lžíce





Abyste snadněji odstranili slupky z meruněk, dejte je na 2 minuty do vroucí vody. Pak je vyndejte a zbavte slupek. Meruňky rozkrojte na půlky a vyndejte pecky. Z marcipánu si připravte kuličky. Jemně je vtlačte do důlků, které vám zůstaly po odstranění pecek.


Dejte si předehřát troubu na 200 °C a mezitím si připravte sníh z bílků a cukru, ale nesmíte ho ušlehat moc, nesmí být moc tuhý. Ideálně ušlehaný sníh poznáte podle krásné lesklé barvy. Dejte si na stůl plech na pečení a dejte na něj pečící papír.


Potom už můžete pokládat meruňky marcipánem dolů a na každou půlku meruňky dejte asi 1 lžíci sněhu. Meruňky přikryjte dostatečně, aby nic nevyčuhovalo. Sněhové kopečky stačí už jen posypat třtinovým cukrem a lupínky mandlí. V troubě byste je měli nechat péct asi 15 - 20 minut - pěkně dozlatova.


Už jste ochutnali meruňky na grilu? Jsou přímo božské. (4 porce)


  • Plnotučný tvaroh - 500 g (měkký)

  • Plnotučné mléko - 100 ml

  • Moučkový cukr - 50 g

  • Vanilkový cukr - 1 balení

  • Citron - 1 ks

  • Meruňky - 1 kg

  • Máta či meduňka - na dozdobení

  • Javorový sirup - na dochucení


Nejprve si připravte šlehaný tvaroh. Do tvarohu nalijte mléko, přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu a kůru a všechno pořádně vyšlehejte. Hotovou směs pak vychlaďte v ledničce asi na 10 minut. Meruňky nakrájejte na půlky a zbavte se pecek. Pak je položte na gril a ogrilujte z obou stran. Budou hotové přibližně za 6 minut. Nakonec už jen stačí naservírovat na talíř, ozdobit šlehaným tvarohem, ozdobte lístky máty či meduňky a zakápněte javorovým sirupem.



Fotogalerie

Veronika

02. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
majka
velmi podnetný článok

majka 16. 08. 2016, 19:31

Facebook komentáře