Meruňky


Meruňky jsou výtečné v jakékoliv formě. Ať už si pochutnáváte na čerstvých, grilovaných, pečených v troubě nebo si z nich připravíte lahodné čatný (chutney) či si je zavaříte. Dá se z nich samozřejmě připravit i marmeláda, džus, přesnídávka, zmrzlina nebo se používá do koláčů a jiných pokrmů.


Zkuste si je zapéct do sněhu z vaječných bílků (8 porcí)


  • Meruňka - 4 ks

  • Vaječný bílek - 3 ks

  • Krupicový cukr - 130 g

  • Marcipán - 60 g

  • Třtinový cukr - 2 lžičky

  • Mandlové lupínky - 2 lžíce





Abyste snadněji odstranili slupky z meruněk, dejte je na 2 minuty do vroucí vody. Pak je vyndejte a zbavte slupek. Meruňky rozkrojte na půlky a vyndejte pecky. Z marcipánu si připravte kuličky. Jemně je vtlačte do důlků, které vám zůstaly po odstranění pecek.


Dejte si předehřát troubu na 200 °C a mezitím si připravte sníh z bílků a cukru, ale nesmíte ho ušlehat moc, nesmí být moc tuhý. Ideálně ušlehaný sníh poznáte podle krásné lesklé barvy. Dejte si na stůl plech na pečení a dejte na něj pečící papír.


Potom už můžete pokládat meruňky marcipánem dolů a na každou půlku meruňky dejte asi 1 lžíci sněhu. Meruňky přikryjte dostatečně, aby nic nevyčuhovalo. Sněhové kopečky stačí už jen posypat třtinovým cukrem a lupínky mandlí. V troubě byste je měli nechat péct asi 15 - 20 minut - pěkně dozlatova.


Už jste ochutnali meruňky na grilu? Jsou přímo božské. (4 porce)


  • Plnotučný tvaroh - 500 g (měkký)

  • Plnotučné mléko - 100 ml

  • Moučkový cukr - 50 g

  • Vanilkový cukr - 1 balení

  • Citron - 1 ks

  • Meruňky - 1 kg

  • Máta či meduňka - na dozdobení

  • Javorový sirup - na dochucení


Nejprve si připravte šlehaný tvaroh. Do tvarohu nalijte mléko, přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu a kůru a všechno pořádně vyšlehejte. Hotovou směs pak vychlaďte v ledničce asi na 10 minut. Meruňky nakrájejte na půlky a zbavte se pecek. Pak je položte na gril a ogrilujte z obou stran. Budou hotové přibližně za 6 minut. Nakonec už jen stačí naservírovat na talíř, ozdobit šlehaným tvarohem, ozdobte lístky máty či meduňky a zakápněte javorovým sirupem.



přidejte na:

02. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
velmi podnetný článok

majka 16. 08. 2016, 21:31