Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Milované i zatracované borůvky

Borůvková sezóna je v plném proudu


Nemusíte se ale bát, dozrávají až do září, takže je ještě spousta času, abyste si tyto malé zázračné plody nasbírali. Nebo si je jednoduše vypěstujte na své zahrádce.


Borůvka je vlastně lidový název, který se používá pro rostlinu brusnice borůvka. Můžete ji ale znát i jako borůvku chocholičnatou, zahradní, americkou, vysokou či kanadskou. Jedná se o rozvětvený keřík, jenž roste do výšky až 50 cm.


Plody jsou malé plody modré až modro-černé barvy. Velikostně se borůvka podobá hrášku. Pod tenkou slupkou se skrývá tekutá až rosolovitá šťáva se spoustou zrníček. Dejte si pozor, ať se od té šťávy neumažete, protože je špatně odstranitelná. Plody nejsou jen chutné, ale spolu s listy mají i léčivé účinky.


Borůvky - zdraví prospěšné plody


Borůvky řadíme mezi nejzdravější ovoce. Posiluje imunitu, podporuje růst u dětí, pomáhá proti průjmu, při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Také pomáhá zmírnit únavu očí a zmírňuje také průběh spousty různých chorob, které jsou spojeny s přirozeným procesem života - stárnutím.


Dle posledních výzkumů v sobě borůvky mají speciální látky, jež jsou schopné pomáhat v boji proti rakovině. Borůvky se doporučují konzumovat v případě, že chcete snížit cholesterol či zlepšit pevnost a pružnost cév. Preventivně působí proti infarktu či mozkové mrtvici. Díky obrovskému množství antioxidantů očišťují tělo, tudíž buňky pomaleji stárnou.

Borůvky v kuchyni


Borůvky se dají konzumovat v syrovém stavu, ale klidně si je můžete zavařit jako kompot. Také si z nich můžete připravit vynikající džem či marmeládu a lze je i usušit nebo zmrazit. 


V rámci tepelně upravovaných pokrmů se využívají k přípravě především sladkých jídel. Borůvky můžete využít k přípravě omáčky na lívance (tzv. žahour), náplně do koláčů, ovocných knedlíků, dortů nebo s nimi ozdobte zmrzlinové poháry či palačinky. Když je rozmixujete třeba s jogurtem nebo mlékem, vznikne vám lahodný a osvěžující koktejl.



Fotogalerie

Veronika

10. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře