Milujeme chřest

 

Chřest a jeho nevšední kouzlo!

 

Možná ho někteří znají pod lidovým jménem - špargl. Jeho sezóna začíná právě v dubnu a trvá přibližně do června. Pro někoho je lahodnou potravinou a jiní si na jeho chuť zvykají jen těžko. Čím prospívá našemu zdraví?

 

Chřest je zdravá zelenina a považuje se za vynikající delikatesu. Na poli zeleniny může zastupovat máslo. Chřest je jemně máslový. Známe různé barvy chřestu - bílá, zelená i fialová. Chuťově se liší a kvalita je také různě vysoká. Pokud máte rádi jemnou chuť, určitě zvolte bílý chřest. Fialový je naopak velmi kořeněný.

 

Účinky

 

Obsahuje vitamíny A, C, E, B, vápník, hořčík, železo, draslík, ale také síru a fosfor. Prospívá našim ledvinám a tím zlepšuje vylučování škodlivin z organismu. Dále také obsahuje betakaroten, kyseliny pantotenovou a listovou, jód a riboflavin. Preventivně působí při různých léčbách - revma, kožní nemoci, DNA a jiné. Pomáhá také řešit odstranění ledvinových kamenů. Je přírodním antioxidantem a pomáhá zmírňovat nádorová onemocnění. Snižuje projevy alergií, ekzémů či lupenky.

 

Užitečné rady

 

Jak chřest nejlépe oloupat? Vždy by se mělo začínat od konce nebo-li z místa, jenž bylo v zemi, až k samotnému vrcholku. Zelený a bílý chřest se trochu liší. U bílého chřestu je směr loupání naopak. Začíná se těsně pod výhonkem a pokračujeme dolů. Při jeho zpracování využijeme jeho výhonky a kořeny.

 

Věnujte pozornost čerstvosti chřestu. Čerstvé chřesty poznáte podle vytékajících šťáv, když trochu zmáčknete vrcholky. Také by hlavička chřestu měla být uzavřená. Čím je chřest čerstvější, tím je také více křehčí a snadněji ho zlomíte. Skladovat byste ho měli nejlépe v navlhčené utěrce, kterou umístíte do ledničky. Ale do týdne byste ho měli zpracovat. Pokud si ho chcete zmrazit, nejprve ho uvařte.

 

Chřest u nás v kuchyni

 

Chřest můžeme vařit, péct, smažit a také je skvělý dušený. Nejlépe se vám uvaří v hrnci, jenž obsahuje uvnitř klec nebo vložku. Chřest se tam umístí hlavičkou dolů a v této stojící poloze se rovnoměrně uvaří. Takhle se tvrdší část uvaří rychleji a měkčí část se vám nerozvaří. Pokud nemáme takovou pomůcku, tak jednoduše svážeme pár kusů a tyto balíčky vaříme volně v hrnci.

 

Pro výraznější chuť můžeme přidat kousek másla nebo kolečka citrónu a vodu si buď oslaďte či osolte. Můžeme s ním připravit polévky, těstoviny, saláty, ale je vhodný i do slaných koláčů nebo ke steakům. Někdo ho má rád syrový a namáčí si jej v nejrůznějších dipech. Chřest se nejčastěji podává s omáčkou. Zkuste - holandskou, řeřichovou nebo sýrovou. Je výtečný také v kombinaci s parmskou šunkou či slaninou.  

 
přidejte na:

04. 04. 2016


Další články

Přidat komentář