Milujete rajčata? A umíte poznat jejich kvalitu?

Rajčata jsou nejen chutná, ale i prospěšná pro náš organismus. Jejich červené barvivo působí jako účinný antioxidant, který odbourává toxiny v těle, a zároveň do organismu přináší vitaminy B, C, E a K. Jak ale poznat ty opravdu kvalitní? Na to jsme se zaměřili v dnešním článku.

Rajčata jsou u Čechů velmi oblíbená. Ze spotřebitelských průzkumů dokonce vyplývá, že za ně český národ ročně utratí nejvíce peněz.

V obchodech můžete objevit hned několik druhů a rozhodně ne všechny mají svůj původ v ČR. To se samozřejmě promítá nejen do ceny, ale hlavně kvality potraviny!

Cesta za kvalitním rajčetemMilujete rajčata? A umíte poznat jejich kvalitu?

Pokud máte to štěstí a můžete si rajčata vypěstovat sami, tak jste vyhráli pomyslný jackpot. Ne každý však tuto možnost má a musí se proto spolehnout na nabídku supermarketů.

Asi druhou nejlepší volbou jsou rajčata vypěstovaná v ČR. Takové potraviny se totiž trhají zralé a nemusí v přepravních boxech trávit nadbytek času. Díky tomu je jejich chuť většinou plná a lahodná. Mnoho milovníků rajčat také potěší, že existuje sdružení nezávislých pěstitelů (značka Čerstvě utrženo), kteří věří, že kvalitní zelenina a ovoce domácího původu by měly být naprostou samozřejmostí i v běžných obchodech.

Poslední možností je vybrat rajče z velkopěstíren z jižní Evropy a severní Afriky. Tito pěstitelé však velmi často používají chemii a pesticidy. Kvůli dlouhému transportu se navíc sklízejí nezralá a svou červenou barvu získávají až v kamionech. Takový způsob produkce bere rajčatům svou typickou vůni a chuť!

Jak poznat kvalitní rajče?Milujete rajčata? A umíte poznat jejich kvalitu?

  • Při výběru správného balení rajčat byste měli věnovat pozornost jejich vůni. Pokud z nich cítíte typickou rajčatovou vůni, chuť vás určitě nezklame.
  • Také byste měli dávat přednost rajčatům tuzemské výroby. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že bylo rajče sklizeno zralé a bylo s ním zacházeno podle standardů české legislativy.
  • Kvalitní rajče by vás mělo lákat i svou krásnou červenou barvou. Vyhněte se zvadlým, nahnilým a jinak poškozeným kouskům.

Proč kupovat kvalitní rajčata?

Někoho možná napadne, proč by si měl kupovat kvalitní rajče, když je mnohdy dražší než to obyčejné. Pokud vás nepřesvědčí benefit ukrývající se v chuti, tak je tu ještě jeden zásadní rozdíl. Kvalitní rajčata obsahují mnohem více vitaminů a minerálních látek, takže jsou pro lidské tělo mnohem prospěšnější.

přidejte na:
Gabriela

08. 02. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář