Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Milujete vůni vanilky?


Mexická kráska 


Kdysi se toto koření pěstovalo na území dnešního Mexika několik tisíc let. Měla své místo u Toltéků a Aztéků, kteří ji používali jako koření, ale i u náboženských obřadů. Tehdejší název vanilky byl tlilxochitl. Dnes už z Mexika získáváme pouze 8 - 10 % z celkového množství.


Vanilka


Vanilovník (Vanilla) je popínavá orchidej, ze které se sbírají plody - tobolky. Kdysi se vanilka dala vypěstovat pouze v Mexiku, ale dnes už k pěstování připravili lepší podmínky i v Zanzibaru, na Madagaskaru, ve Francouzské Polynésii či na Bahamách a Seychelách. Rostliny dorůstají do výšky 15 - 20 metrů. Tobolky se sklízejí v zeleném - zralém stavu. Nemají ještě své aroma. To se získává až komplikovanou fermentací a sušením. Tento proces je zdlouhavý. Může trvat i několik měsíců.


Jelikož se musí rostlina uměle opylovávat a proces fermentace je složitý a drahý, v konečném výsledku je proto vanilka druhým nejdražším kořením na světě. Obsah tobolek má z celé rostliny nejvyšší hodnotu. Dřeň tobolek obsahuje černá zrníčka, ke kterým se dostaneme jednoduchým naříznutím tobolky a následně zrníčka vyškrábeme ven. Mělo by se to provádět tupou hranou nože. Ale i tobolky se dají využít. Používají se třeba k vyvaření v mléce či jiných tekutinách.


Vanilka působí pozitivně na naši psychiku a díky pronikavému aroma jsme uvolnění, tělo a smysly se probouzejí a má také afrodiziakální účinky. Vanilka se přidává také do tabáku. Pomáhá i při problémech s nechutenstvím či nespavostí. Vrací do našeho života optimismus a jsme díky ní i více vyrovnaní. Je skvělá při aromaterapiích a celkové relaxaci a regenerace těla.


Skladování


Čerstvé tobolky byste měli vakuově balit  do uzavíratelných dóz a takhle vám vydrží déle než 2 roky. Jakmile vakuový obal otevřeme, nejlepší způsob skladování je zavřít tobolky do skleněné nádoby a tu nezapomínejte občas vyvětrat. Prospívá jí pokojová teplota. Do ledničky ji nikdy neukládejte, neboť se vám srazí vanilin a oleje uvnitř vanilky a vytvoří vám na povrchu tobolek malé krystalky. Ale při pokojové teplotě se opět rozpustí.


Vanilka v kuchyni


Nejvíce se používá jako přísada do sladkých jídel do moučníků, dává se i do krémů, do cukroví a velké množství se používá k výrobě zmrzliny a čokolád. Tvoří se z ní i vanilkový cukr, extrakt, puding nebo jste se možná setkali i s vanilkovou solí. Vyrábí se z ní i pečivo a skvěle vám dochutí i nápoje. Klidně vyzkoušejte kakao nebo horkou čokoládu s přidáním vanilky.



Fotogalerie

Veronika

01. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Dakujem za poučné, podrobné opīsanie vanilky, získavanie a skladovanie. Už nebudem hovoriť, že vanilka je drahá. Oblubujem ju.

matej 17. 04. 2016, 20:42

Facebook komentáře