Léto už je konečně tady. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.
V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.
Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry
Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.
Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví:
• Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
• Zlepšuje funkci štítné žlázy
• Prevence osteoporózy
• Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
• Správný vývoj kostry
• Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
• Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
• Součást redukčního programu
Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Vyzkoušejte následující osvěžující recepty:
Krém s lesním ovocem
Ingredience:
250 g ricotty, ½ l mléka,, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 sáček vanilinového cukru, 3 lžíce cukru, hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz), šlehačka.
Postup:
- V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
- Zbytek mléka přivedeme k varu.
- Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty.
- Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
- Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.
- Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.
Tip: Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.
Koktejl z kiwi
3 kiwi, 0,3 l mléka, 100 g bílého jogurtu, 1 vanilinový cukr
Postup:
- Kiwi oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Rozmixujeme s mlékem, jogurtem a cukrem.
- Podáváme vychlazené.
Okurkový salát s jogurtem a mátou
Ingredience:
1 velká salátová okurka, 250 g bílého jogurtu řeckého typu, 2 stroužky česneku, lžíce čerstvé máty, sůl, černý pepř, lžíce olivového oleje, ovčí sýr
Postup:
- Okurky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme stát, aby pustily vodu.
- Silně je vymačkáme, dáme do mísy a přidáme olivový olej, část máty a pepř.
- Lehce vmícháme jogurt a necháme vychladit.
- Jednotlivé porce na talířku posypeme mátou a najemno nastrouhaným ovčím sýrem.
Foto: www.bilepus.cz