Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Mléčné osvěžení

Léto už je konečně tady. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.

60933_medium

V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.

Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry

Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.

Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví:

• Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek

• Zlepšuje funkci štítné žlázy

• Prevence osteoporózy

• Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů

• Správný vývoj kostry

• Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií

• Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí

• Součást redukčního programu

Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Vyzkoušejte následující osvěžující recepty:

Krém s lesním ovocem

Ingredience:

250 g ricotty, ½ l mléka,, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 sáček vanilinového cukru, 3 lžíce cukru, hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz), šlehačka.

Postup:

  1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
  2. Zbytek mléka přivedeme k varu.
  3. Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty.
  4. Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
  5. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.
  6. Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.

Tip: Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.

Koktejl z kiwi

60940_mediumIngredience:

3 kiwi, 0,3 l mléka, 100 g bílého jogurtu, 1 vanilinový cukr

Postup:

  1. Kiwi oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Rozmixujeme s mlékem, jogurtem a cukrem.
  3. Podáváme vychlazené.

Okurkový salát s jogurtem a mátou

Ingredience:

1 velká salátová okurka, 250 g bílého jogurtu řeckého typu, 2 stroužky česneku, lžíce čerstvé máty, sůl, černý pepř, lžíce olivového oleje, ovčí sýr

Postup:

  1. Okurky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme stát, aby pustily vodu.
  2. Silně je vymačkáme, dáme do mísy a přidáme olivový olej, část máty a pepř.
  3. Lehce vmícháme jogurt a necháme vychladit.
  4. Jednotlivé porce na talířku posypeme mátou a najemno nastrouhaným ovčím sýrem.

Foto: www.bilepus.cz

Fotogalerie

Kate

04. 07. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře