Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Mrkev - patří na náš stůl


Mrkev - také na ni nedáte dopustit?


Patří mezi oblíbené druhy zeleniny po celém světě i díky vysokému obsahu beta-karotenu. Pěstování mrkve je docela snadné a můžeme ji konzumovat tepelně zpracovanou i syrovou. Jak rozmanité je její využití?


Účinky


Ačkoliv se někteří domnívají, že nám zlepšuje zrak, bohužel to tak není. Chrání náš zrak, ale vady nijak neodstraňuje. Pouze prospívá očím, aby se lépe přizpůsobily ve tmě. Pomáhá zlepšovat šeroslepost. Ale mrkev je prospěšná nejen očím. V mrkvích je spousta vitamínů - A, K, D, E, také obsahuje vlákninu, beta-karoten, draslík, železo, měď, fosfor, vápník, jód, selen a spoustu dalších výživných látek.


Pomáhá nám snížit hladinu cholesterolu, zabraňuje vzniku rakoviny plic a pomáhá při zmírnění kožních chorob. Beta-karoten nás ochraňuje před slunečním zářením a omlazuje nás. Je prvotřídní potravinou, která umí regenerovat a tlumit únavu. Také díky pektinu, jenž mrkev obsahuje, na sebe dokážou mrkve navázat přes 75 % těžkých kovů v těle a odvést je ven.


Druhy mrkví


Mrkev si můžeme dopřát v různých barvách - žlutá, červená, fialová. Žluté jsou bohatější na xantofyly, jenž pomáhají zmírnit degenerování žlutých skvrn v očích. Červené mají více lycopenu, jehož konzumace funguje jako preventivní opatření proti srdečním chorobám či nádorů. Fialové zbarvení mrkve vzniká díky anthokyanům, jenž působí jako antioxidant a zbavují se volných radikálů. Mezi oblíbené odrůdy patří Chamare, Mignon (mladá karotka), Maxima F1, Koloseum F1 a Nantes 3.


Mrkev v kuchyni


Její výživné látky se lépe uvolní, když mrkev tepelně upravíte. Její použití je nekonečné. Může posloužit jako osvěžující předkrm, vytvoříte s její pomocí chuťově zajímavý hlavní chod, ale můžete ji přidat i do sladké tečky na závěr (dezert). Upravit si ji můžete za syrova nebo ji podusíte, povaříte, zapečete či ji ugrilujete. Jsou z ní báječné krémové polévky, oživí vám saláty, šťávy, rizoto a jiné. Nejideálnější způsob uchování dostatečné vláhy v mrkvích, je umístění mrkví do písku či do země. Jinak ji raději vždy utřete do utěrky a nechejte ji volně položenou v ledničce.


Fotogalerie

Veronika

30. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře