Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Muškátový oříšek - patří nejen do knedlíků!


Muškátový oříšek je léčivou, ale i nebezpečnou drogou!


Vlastně to ani není oříšek jako spíš pecka. Přesněji jádro pecky, kterou najdeme v muškátových plodech. Muškátovník se u nás nepěstuje. Tento strom může být až dvacet metrů vysoký.


Původ


Původně pochází z Indonésie. Muškátový oříšek v Západní Indii používali jako intoxikant a v Egyptě vystřídal hašiš, který byl i v té době zakázán. Především v Anglii se často stávalo, že se lidé muškátovým oříškem otrávili. 


Účinky

Pokud si muškátový oříšek dopřáváte v malém množství, neublíží vám a dokonce i léčí. Stačí vám opravdu malé množství. Dávkujte jen na špičku nože. Příznivě působí na zánět slinivky břišní, zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání a bolestech břicha, léčí nevolnost (u dětí) a nespavost. Prospívá našemu zažívání, odvrací zvracení a bojuje proti zánětům.


Můžeme ho užívat jako tablety nebo i v podobě prášku. Těhotné ženy a nemocní lidé by se ho ale měli raději vyvarovat. Pokud si ho budete dopřávat ve větším množství, můžete se cítit otupělí. Ztuhnou vám svaly a také budete mít sluchové či zrakové halucinace. Prostor a čas budete vnímat zkresleně. Budete mít problémy usnout a udržet se vzhůru vám bude také dělat problémy. Tento stav odborníci nazývají “otupělá dřímota” nebo také “muškátová narkóza”. Při silném předávkování se můžete dostat do stavu podobného narkóze, ale můžete i zemřít.


Muškátový oříšek v kuchyni


Dá se použít téměř všude a díky své ostřejší chuti a osobité vůni funguje jako luxusní tečka na závěr - jako “třešnička na dortu”. Oříškem můžeme ochutit maso, brambory, polévky, květák, ale také se přidává do marinád, kořeněných moučníků, do perníku, do těstovin a například do karlovarského knedlíku.


Chuť muškátového oříšku můžeme objevit i v bešamelové omáčce. Takto dochucená omáčka skvěle doplní chuť lasagní. Najdeme ho i v různých druzích octu a ve víně. Aby vám vydržel čerstvý i několik měsíců, skladujte ho na suchém a temném místě. Měl by být uzavřený buď v pytlíku nebo ve skleněné nádobě. V obchodech si ho koupíte celý, ale i v mleté formě.



Fotogalerie

Veronika

14. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře