Myrha: Poradí si se záněty, kašlem i bolestivou menstruací

V dávných časech její cena převyšovala zlato a byla prý i jedním z darů tří králů Ježíškovi. Znal ji starověký Egypt, užívali ji staří Řekové i Římané, své místo má v čínské medicíně i ájurvédě. Myrha si poradí se záněty, kašlem, bolestivou menstruací, ale i vráskami. Podporuje klidný tok myšlenek a je skvělým pomocníkem při meditacích.

Myrha je pryskyřicí myrhovníku, mezi něž patří asi 300 druhů trnitých keřů a stromů. Účinky jsou víceméně stejné, ale nejčastěji se setkáte s myrhou z myrhovníku balzámového, habešského, Schimperova nebo pravého (molmol). Jsou to trnité keře až malé stromy podobné naší trnce, ale rostou v suchých oblastech Afriky a Dálného východu. Myrhu rostlina roní z narušené kůry a někdy i samovolně.

Jak vypadá

Do obchodu se myrha dostává v podobě ztvrdlých žlutavých až červenohnědých hrudek, podle jejichžMyrha: Poradí si se záněty, kašlem i bolestivou menstruací průzračnosti a barvy se určuje její kvalita. Má výraznou „pryskyřičnou“ vůni – kořenitou, příjemně nahořklou. Využívala se proto k vykuřování místností s mrtvými a nemocnými, staří Římané ji pálili při pohřbech, aby přebila zápach páleného těla. Byla i součástí balzamovacích mastí. Dnes víme, že myrha má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky.

Jak ji využít

Nejsnazší je její využití v podobě tinktury nebo éterického oleje – myrha se totiž dobře rozpouští ve vodě i alkoholu. V těchto podobách je dostupná v lékárnách i obchodech s přírodní kosmetikou. Bývá součástí zubních past (hojí krvácející dásně a stahuje je), pleťových krémů (má vypínací a omlazující efekt), ale uplatní se i při výrobě parfémů nebo v potravinářském průmyslu jako hořká složka sladkostí.

Na co zabírá

Kromě výše zmíněných případů se doporučuje při nejrůznějších infekcích dýchacích cest, astmatu, při zánětech močového měchýře, gynekologických výtocích, bolestivé nebo vynechávající menstruaci. Několik kapek tinktury ve sklenici vody zmírňuje bolest v krku, hojí afty či vředy v krku, uklidňuje žaludek a zmírňuje nadýmání. Ájurvéda ji doporučuje na bolest i depresi – prospívá i pocuchaným nervům. Je oblíbenou směsí pro vykuřování při meditacích, protože uvolňuje tok myšlenek.

přidejte na:
BB

24. 04. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář