Myslete na vlákninu, může vám prodloužit život

Dnešní doba je velmi uspěchaná. Teoreticky víme, co máme a nemáme jíst, co je takzvaně „zdravé“ a „nezdravé“ a že je dobré hlídat si příjem tuků, sacharidů a bílkovin. Mnoho z nás rovněž slyšelo o vláknině a všichni se nejspíš shodneme na tom, že víme, že bychom měli vlákninu v rámci jídelníčku doplňovat.

Benefity konzumace vlákninyMyslete na vlákninu, může vám prodloužit život

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • může pomoci při hubnutí
  • podporuje vyváženou funkci střev
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku

Rozdělení vlákniny

Základ všeho je, že si vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou.

ROZPUSTNOU vlákninu najdeme ve všech luštěninách, ve slupkách ovoce (jablko, hruška), rozinkách a sójových produktech.

Tento druh vlákniny je blahodárný na snižování hladiny cholesterolu. Navíc snižuje kyselost žaludku a zpomaluje jeho trávení, takže máme delší pocit sytosti.

Mezi NEROZPUSTNOU vlákninu řadíme všechny oříšky, semínka, pšeničné/žitné otruby, mrkev, slupky obilných zrn (proto je například fajn jíst celozrnné pečivo) a mnoho dalšího.

Nerozpustná vláknina snižuje možnost zácpy nebo naopak průjmů a celkově vyživuje střevní soustavu natolik, aby mohla fungovat přesně tak, jak má.

Kolik vlákniny je dost?

Pokud se do světa zdravého stravování teprve dostáváte, měli byste vědět, že průměrná doporučená denní dávka (DDD) vlákniny je cca 25 g.

Doplňovat vlákninu můžete klidně během celého dne nebo si můžete dopřát vydatnou vlákninovou snídani. Důležité je, abyste si na konci každého dne mohli říct, že jste se dostali k DDD.

5 potravin s nejvyšším obsahem vlákninyMyslete na vlákninu, může vám prodloužit život

  • pšeničné otruby: 42,5 g vlákniny na 100 g
  • lněné semínko: 38 g vlákniny na 100 g
  • rozinky: 35 g vlákniny na 100 g
  • sója a fazole: 18 g vlákniny na 100 g
  • sušené švestky: 17 g vlákniny na 100 g
přidejte na:
BB

24. 04. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář