Nasbírejte si zdraví během podzimní procházky

Podzim je sezonou nachlazení a zvýšené únavy. Organismus si zvyká na chladné počasí a zkracující se dny. Ale právě v tomto období příroda nabízí pomocnou ruku ve formě plodů, které jsou bohaté na vitamin C a další prospěšné látky.

Vyrazit na podzimní procházky se vyplatí nejenom kvůli zdravému pohybu na čerstvém vzduchu, ale také pro naplnění přírodní lékárničky. Když vyrazíte do přírody s košíkem, určitě nepřijdete s prázdnou. Na co je dobré se soustředit?

 

Oranžové zlato rakytník

Jeden jediný plod rakytníku pokryje celou doporučenou denní dávku vitaminu C. Kromě toho obsahuje vitaminyNasbírejte si zdraví během podzimní procházky A, B, D a E a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Z vymačkané šťávy z bobulí se dá vyrobit sirup nebo olej, celé plody lze zavařit nebo z nich vyrobit marmeládu. Kromě bobulí se dají z rakytníku použít také listy, jež se nasuší a zužitkují na přípravu čaje proti nachlazení a rýmě. Používá se také na zlepšení zdravotního stavu po prodělání těžkých onemocnění a infekcí. Kromě podpory imunitního systému má rakytník využití také v kosmetice, protože obsahuje látky prospívající zdraví pokožky. V historii se prý bobule rakytníku přidávaly do koňského krmiva, aby měla zvířata lesklou srst.

 

Nasbírejte si zdraví během podzimní procházky Jeřáb ptačí zdraví značí

K neprávem opomíjeným podzimním plodům se řadí jeřabiny. Traduje se o nich, že jsou pro člověka jedovaté. Čerstvě natrhané jeřabiny sice mohou dráždit trávicí soustavu nebo způsobovat bolest hlavy, ale stačí je usušit nebo povařit a jsou naprosto zdraví nezávadné. Zpracovávají se do sirupu, marmelády nebo kompotu. Podobně jako rakytník obsahují i jeřabiny velké množství vitaminu C. Jsou v nich také antioxidanty a působí tak preventivně proti zánětům.

 

Magická aronie k oslazení životaNasbírejte si zdraví během podzimní procházky

Díky svým sytě červeně zbarveným listům je černý jeřáb častou ozdobou podzimních zahrad. Obsahuje antioxidanty a řadu minerálů, například železo, hořčík, draslík nebo měď. Dá se využít jako náhradní sladidlo bez obsahu cukru. Jedná se o jeden z nejlepších prostředků ke zlepšení činnosti štítné žlázy, také podporuje činnost srdce a pomáhá udržovat cévy v optimální činnosti.

 

přidejte na:
BB

02. 11. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář