Nastartujte své tělo po nemoci

I obyčejná chřipka dokáže zadělat na velké problémy. Člověk se často cítí dlouho unavený, bez nálady a jednoduše mu chybí energie. Co tedy udělat proto, abyste se z této fáze co nejrychleji dostali?

Nepodceňujte odpočinek

Chřipka a virózy jsou pro organismus větší zkouškou, než se zdá. Pokud se navíc s nemocí potkáte v předjaří, zkomplikuje vám to všechno ještě změna biorytmů. To vše tělo stojí spoustu energie a tu musíte někde dočerpat.Nastartujte své tělo po nemoci Máte výčitky z nesplněného tréninkového plánu? Pohyb sice svědčí tělu i duši, ale platí to jen u zdravých jedinců. Když se sportem začnete příliš brzy, můžete si zadělat na zdravotní komplikace nebo návrat nemoci.

Sport odložte až na chvíli, kdy odezní všechny příznaky nemoci a vy skutečně pocítíte chuť si zasportovat. Zaměřte se naopak na spánek – jděte si lehnout každý den ve stejný čas, ideálně už v deset hodin, a ráno ve stejný čas vstávejte. Organismus se rychleji zotaví a snáz se přizpůsobí i změně času.

Nebojte se vyrazit na čerstvý vzduch

Ve zdravém těle zdravý duch, ale platí to i naopak. Když se cítíte pod psa, zkuste si náladu zvednout. Pomohou krátké procházky Nastartujte své tělo po nemoci venku na vzduchu i chvíle strávené na slunci. Dokud ale nebudete úplně fit, vynechte saunu a nekupujte narychlo ani pobyt u moře – pomohl by leda tak třítýdenní. Můžete ale vyrazit do lázní, objednat se na masáž, ke kadeřnici nebo třeba na kosmetiku. Jednoduše si každý den udělejte radost. Pozitivní mysl léčí!

Dobrou náladu můžete podpořit i aromaterapií. Hodí se citrusy (citron, citronová tráva, pomeranč nebo grapefruit), které povzbuzují a čistí mysl, či hřejivá skořice. Oleje můžete kápnout do aromalampy nebo si připravit koupel. Několik kapek vonného oleje promíchejte s mlékem nebo medem a nalijte do vody.

Dbejte na správnou skladbu jídla

Po nemoci potřebuje tělo živiny. Používání potravinových doplňků může pomoci, ale z dlouhodobého hlediska je lepší volbou vyvážená strava. Zaměřte se na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a ryby nebo drůbež. DopřávejteNastartujte své tělo po nemoci si vývary. Ve zdravé výživě se poohlédněte po fermentovaných švestičkách umeboshi, které se využívají jako přírodní antibiotikum. Můžete také žvýkat ženšen, který dodává energii a vitalitu. Pusťte se i do domácího klíčení – klíčky jsou bohaté na vitaminy, minerály, enzymy a bílkoviny.

Nezapomínejte ani na pitný režim! Pro rekonvalescenci se doporučuje směs bylin s dobromyslí, třezalkou, řebříčkem, truskavcem, šalvějí, echinaceou, maliníkem a yzopem. Pro okamžitou vzpruhu zalijte lžičku tymiánu šálkem horké vody, zakryjte a nechte čtyři minuty louhovat. Přidejte šťávu z půlky citronu a špetku kajenského pepře.

přidejte na:
BB

09. 01. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář