Naučte se používat křen. Ochrání nejen proti nachlazení!

Je dostupný, účinný a roste jak o život. Křen selský zahání chrapot, povzbudí trávení a má antibakteriální i antivirové účinky. A to není vše.

Dužnatý kořen pochází z východní Evropy a díky svým účinkům se stal oblíbenou léčivou rostlinou už ve starověku. Lidé zpočátku nevěděli, co za působením křenu stojí, a jeho sílu přičítali božským silám. Teprve vědecké rozbory odkryly jeho tajemství – obsah vitaminů B2 , B3 , B6 , C, dále pak sodíku, vápníku, hořčíku, síry, draslíku, železa, mědi a hořčičné silice. Ta je zodpovědná za jeho štiplavé aroma, které poznal každý, kdo strouhal křen. Právě inhalace nad malou kupičkou perfektně uvolní ucpaný nos a dutiny od rýmy. Pomůže i „křenový náhrdelník“, kdy kousek oloupaného kořene provrtáte vývrtkou, navléknete ho na provázek a pověsíte na krk. Doma si pak můžete ke křenu kdykoli přičichnout (raději se zavřenýma očima). Brzy zjistíte, že rýma odchází a vaše horní dýchací cesty jsou znovu průchodné.

Když křen sníte

Vnitřní užívání křenu má spoustu pozitiv. Podporuje trávicí proces, působí mírně projímavě, omezuje tvorbuNaučte se používat křen. Ochrání nejen proti nachlazení! střevních plynů a čistí střeva od parazitů. Jeho konzumace usnadňuje a zvyšuje vylučování moči, mírní otoky a přispívá k léčbě problémů močových cest. Díky antibakteriálním vlastnostem křen redukuje množení škodlivých mikrobů (například Escherichia coli, Staphylococcus aureus) a bojuje proti chřipkovým virům. Mírní kašel při zánětu průdušek a čistí od hlenů. Žvýkání a pojídání křenu je dobrým přírodním lékem na parodontózu. Vědci zjistili, že obsahuje látky, které zabraňují vývoji zubního kazu a zánětu dásní.

Opatrnost je na místě

I přes spoustu báječných účinků, buďte při použití křenu obezřetní. Nekonzumujte ho při akutním zánětu střev, žaludku a při žaludečních vředech. Ani tehdy, když už je máte vyléčené, křen by mohl způsobit jejich obnovení. Křenu se vyvarujte při těžších onemocněních jater a ledvin, dysfunkcích štítné žlázy a při užívání léků s tyroxinem (občasná dávka křenu nezaškodí, potíže způsobuje dlouhodobé užívání). Křen také není vhodný pro děti do čtyř let a těhotné ženy. Vyšší dávky a častá konzumace křenu může u dospělých zvýšit krevní tlak.

Lahodné kombinace

Neodolatelný tandem tvoří křen se zelím a s nasládlou červenou řepou, které dodá potřebný říz. Smetanový křen zase skvěle ochutí zapečené brambory, v kombinaci s brusinkami pak zvěřinu. Zvláštní pochoutkou je křenNaučte se používat křen. Ochrání nejen proti nachlazení! smíchaný se šlehačkou a strouhanými vlašskými ořechy jako příloha k vařené teplé či studené šunce. Křen se také skvěle doplňuje s ovocem, s avokádem a ananasem na pomazánky z měkkých sýrů, s jablkem jako příloha k hovězímu a vepřovému masu a s meruňkovým džemem na sýry. V kuchyni jsou však užitečné i křenové listy. Pěstujete-li křen na zahradě, využijte je při nakládání zelí, okurek (kvašáků) v solném nálevu. Listy, které se trhají na jaře a počátkem léta, můžete rovněž nakrájet do salátů, pomazánek a polévek. Mají aromatickou vůni stejně jako kořeny.

Zásoby na zimu

Chcete-li křen pěstovat na zahradě, pamatujte, že se rozrůstá velmi rychle. Jakmile zakoření, těžko jej z půdy dostanete. Proto rostlinu nechte růst v plastovém sudu. Do nádoby udělejte drenážní otvory, umístěte ji na slunce (snese i polostín) a naplňte lehkou zeminou. Přes léto křen zalévejte hnojivem z mořských řas a koncem podzimu mu dopřejte výživu díky kompostu či hnoji. Po říjnové či listopadové sklizni uložte kořeny do vlhkého písku a bednu umístěte do sklepa či na jiné chladné místo. Nebo je omyjte a naložte do bílého vinného octa. Jestliže jste křen koupili v obchodě, obalte ho vlhkou utěrkou a dejte do lednice. Pamatujte, že léčivé účinky má pouze křen čerstvý. Proto si při nákupu dejte pozor, aby kořen nebyl seschlý.

přidejte na:
BB

24. 10. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář