Je dostupný, účinný a roste jak o život. Křen selský zahání chrapot, povzbudí trávení a má antibakteriální i antivirové účinky. A to není vše.
Dužnatý kořen pochází z východní Evropy a díky svým účinkům se stal oblíbenou léčivou rostlinou už ve starověku. Lidé zpočátku nevěděli, co za působením křenu stojí, a jeho sílu přičítali božským silám. Teprve vědecké rozbory odkryly jeho tajemství – obsah vitaminů B2 , B3 , B6 , C, dále pak sodíku, vápníku, hořčíku, síry, draslíku, železa, mědi a hořčičné silice. Ta je zodpovědná za jeho štiplavé aroma, které poznal každý, kdo strouhal křen. Právě inhalace nad malou kupičkou perfektně uvolní ucpaný nos a dutiny od rýmy. Pomůže i „křenový náhrdelník“, kdy kousek oloupaného kořene provrtáte vývrtkou, navléknete ho na provázek a pověsíte na krk. Doma si pak můžete ke křenu kdykoli přičichnout (raději se zavřenýma očima). Brzy zjistíte, že rýma odchází a vaše horní dýchací cesty jsou znovu průchodné.
Když křen sníte
Vnitřní užívání křenu má spoustu pozitiv. Podporuje trávicí proces, působí mírně projímavě, omezuje tvorbu střevních plynů a čistí střeva od parazitů. Jeho konzumace usnadňuje a zvyšuje vylučování moči, mírní otoky a přispívá k léčbě problémů močových cest. Díky antibakteriálním vlastnostem křen redukuje množení škodlivých mikrobů (například Escherichia coli, Staphylococcus aureus) a bojuje proti chřipkovým virům. Mírní kašel při zánětu průdušek a čistí od hlenů. Žvýkání a pojídání křenu je dobrým přírodním lékem na parodontózu. Vědci zjistili, že obsahuje látky, které zabraňují vývoji zubního kazu a zánětu dásní.
Opatrnost je na místě
I přes spoustu báječných účinků, buďte při použití křenu obezřetní. Nekonzumujte ho při akutním zánětu střev, žaludku a při žaludečních vředech. Ani tehdy, když už je máte vyléčené, křen by mohl způsobit jejich obnovení. Křenu se vyvarujte při těžších onemocněních jater a ledvin, dysfunkcích štítné žlázy a při užívání léků s tyroxinem (občasná dávka křenu nezaškodí, potíže způsobuje dlouhodobé užívání). Křen také není vhodný pro děti do čtyř let a těhotné ženy. Vyšší dávky a častá konzumace křenu může u dospělých zvýšit krevní tlak.
Lahodné kombinace
Neodolatelný tandem tvoří křen se zelím a s nasládlou červenou řepou, které dodá potřebný říz. Smetanový křen zase skvěle ochutí zapečené brambory, v kombinaci s brusinkami pak zvěřinu. Zvláštní pochoutkou je křen smíchaný se šlehačkou a strouhanými vlašskými ořechy jako příloha k vařené teplé či studené šunce. Křen se také skvěle doplňuje s ovocem, s avokádem a ananasem na pomazánky z měkkých sýrů, s jablkem jako příloha k hovězímu a vepřovému masu a s meruňkovým džemem na sýry. V kuchyni jsou však užitečné i křenové listy. Pěstujete-li křen na zahradě, využijte je při nakládání zelí, okurek (kvašáků) v solném nálevu. Listy, které se trhají na jaře a počátkem léta, můžete rovněž nakrájet do salátů, pomazánek a polévek. Mají aromatickou vůni stejně jako kořeny.
Zásoby na zimu
Chcete-li křen pěstovat na zahradě, pamatujte, že se rozrůstá velmi rychle. Jakmile zakoření, těžko jej z půdy dostanete. Proto rostlinu nechte růst v plastovém sudu. Do nádoby udělejte drenážní otvory, umístěte ji na slunce (snese i polostín) a naplňte lehkou zeminou. Přes léto křen zalévejte hnojivem z mořských řas a koncem podzimu mu dopřejte výživu díky kompostu či hnoji. Po říjnové či listopadové sklizni uložte kořeny do vlhkého písku a bednu umístěte do sklepa či na jiné chladné místo. Nebo je omyjte a naložte do bílého vinného octa. Jestliže jste křen koupili v obchodě, obalte ho vlhkou utěrkou a dejte do lednice. Pamatujte, že léčivé účinky má pouze křen čerstvý. Proto si při nákupu dejte pozor, aby kořen nebyl seschlý.