Naučte se skladovat česnek a cibuli

Také se občas potýkáte s tím, že vám cibule shnije a česnek začne klíčit ještě předtím, než je stihnete sníst? S naším návodem na správné skladování udržíte česnek i cibuli čerstvé bez problémů i celé měsíce!

Česnek a cibule patří k plodinám, které sice nevyžadují žádnou speciální péči, nevhodným skladováním jim však můžete rapidně zkrátit jejich životnost.

Než se pustíte do skladování

Skladujte pouze zdravé plodiny! Jakmile zpozorujete trhlinku na povrchu cibule/česneku, která zasahuje do jedlé části, dejte ji stranou. Taková plodina totiž během několika dní začne hnít.

 

Čemu se vyhnout?

LEDNICE

Cibuli ani česnek neskladujte v lednici, obojí potřebuje vzduch a sucho, proto jim pobyt v lednici nesvědčí.

BRAMBORY

Brambory a cibule mají hodně společného, nikdy byste je však neměli skladovat dohromady. Cibule má totiž schopnost absorbovat vlhkost brambor a poté začít hnít.

ZVÝŠENÁ VLHKOSTNaučte se skladovat česnek a cibuli

Pokud si domů přinesete čerstvou cibuli, pravděpodobně nebude dostatečně suchá. V takovém případě nechte plodinu proschnout na místě, kde proudí vzduch. Rozhodnete-li se uskladnit navlhlou surovinu, velice brzy vám začne plesnivět.

VYSOKÁ TEPLOTA

Ideální teplota pro skladování česneku a cibule je mezi 10 až 18 stupni. Cibuli navíc svědčí kromě vzduchu i tma.

 

Co česneku a cibuli prospívá?

VZDUCH

Cibuli i česneku svědčí prostředí s dostatečným přísunem vzduchu. Díky tomu udržíte obě plodiny suché a bez plísní.

PAPÍROVÉ KRABICE/SÁČKY

Trvanlivost cibule a česneku můžete prodloužit uskladněním v hnědých papírových sáčcích. Každou surovinu skladujte zvlášť, do sáčků udělejte menší dírky a naplňte je do dvou třetin. Poté je uložte do spíže či kuchyňské linky.

přidejte na:
BB

14. 06. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář