Nedokážete se soustředit? Zařaďte do jídelníčku správné potraviny

Špatně se soustředíte a paměť už vám neslouží tak jako dřív? Nesvádějte to na věk. Třeba vám jen chybí ty správné živiny.

Důvodů, proč občas máte problémy s koncentrací nebo častěji zapomínáte, může být celá řada. Většinou bývá vinen stres. Zakopaný pes však může být i jinde, například v jídelníčku. Možná zkrátka tělu nedáváte to, co potřebuje. Také mozek totiž vyžaduje „kvalitní palivo“, aby mohl řádně plnit svou funkci. Ruku na srdce, máte každý den možnost dopřát si kvalitní snídani, oběd, večeři a k tomu ideálně dvě zdravé svačinky? Vše je pouze otázkou našich návyků, a ty se dají změnit. Chce to jen trochu disciplíny.

ZAŘAĎTE SACHARIDY

Tou nejlepší pohonnou látkou pro náš mozek je cukr neboli glukóza, která spolehlivě nasytí všechny mozkové buňky. Ideálním zdrojem glukózy jsou zdravé sacharidy: celozrnné pečivo a těstoviny, brambory, batáty, hnědá rýže, luštěniny, kořenová zelenina, jáhly, ořechy aNedokážete se soustředit? Zařaďte do jídelníčku správné potraviny semínka, pohanka, banány, ovesné vločky. Ty navíc obsahují vysoký podíl vlákniny, kterou naše tělo tráví delší dobu. Díky tomu se glukóza uvolňuje postupně, vy zůstanete déle sytí a nebude vás honit mlsná.
Což ovšem neplatí tehdy, rozhodnete-li se „nadopovat“ dobrůtkami s velkým množstvím rafinovaných sacharidů (pečivo, sladkosti), které vaši mentální energii srazí hluboko pod bod mrazu. Asi jako když si po vydatném obědě dopřejete ještě „sladkou tečku“. A potom sedíte v kanceláři, nepřítomně zíráte do monitoru a nejste schopni dát dohromady souvislou myšlenku.

PŘIDEJTE BÍLKOVINY

Neméně důležité jsou kvalitní bílkoviny. Ty sice náš mozek nevyužívá jako palivo, potřebuje však Nedokážete se soustředit? Zařaďte do jídelníčku správné potraviny aminokyseliny, které obsahují. Z těch potom vyrábí důležité chemické látky, třeba jako v případě tyrozinu (aminokyselina nacházející se v drůbeži, rybách, mléčných výrobcích, ořeších a luštěninách), který organismus využívá k tvorbě dopaminu, což je látka podporující bdělost a koncentraci. Aminokyselina zvaná tryptofan je zase nezbytná pro výrobu serotoninu, známého hormonu štěstí a dobré nálady. Jejím zdrojem jsou vejce, treska, losos, drůbeží, hovězí a jehněčí maso, sezamová semínka, banány, kešu ořechy.

PIJTE I BEZ ŽÍZNĚ

Když je tělo dehydrované, energie rychle klesá. I nízký stupeň dehydratace snižuje bdělost a schopnost se soustředit. Mnoho lidí si myslí, že pít se má až ve chvíli, kdy člověk pociťuje žízeň. To je mýtus! Žízeň je jen varovný signál, který nám říká, že proces dehydratace už započal. Nejlépe tedy uděláte, když si postavíte na stůl džbánek s vodou, abyste měli dostatek tekutin stále po ruce. Můžete si dát i kávičku, s kofeinem to však nepřehánějte. Je to dobrý sluha, ale špatný pán.

přidejte na:
BB

30. 01. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář