Není sůl jako sůl! Znáte všechny známé druhy?

Sůl patří neodmyslitelně do každé kuchyně. Každé jídlo dokáže perfektně ochutit a sladkým buchtám dodá potřebný šmrnc.

Na světě existuje hned několik druhů soli. Některé jsou známé a jiné zase méně. Znáte je všechny?

KAMENNÁ SŮLNení sůl jako sůl! Znáte všechny známé druhy?

Nejběžnější sůl, která se používá v domácnostech, je ta kamenná. Všichni ji však znají pod názvem „kuchyňská“. Svou bílou barvu získává chemickým čištěním, které ze soli odstraní minerální látky. Naopak se v rámci procesu do soli přidává jód a fluor.

MOŘSKÁ SŮL

Hned po kuchyňské soli si většina z nás vybaví tu mořskou. Je jen o pár korun dražší, ale nejsou z ní odstraněny minerální látky a jód se v ní vyskytuje přirozeně. Tento druh soli se získává odpařováním mořské vody a koupit ji můžete buď hrubozrnnou nebo jemně namletou.

HIMALÁJSKÁ SŮLNení sůl jako sůl! Znáte všechny známé druhy?

Himalájskou sůl poznáte od prvního pohledu pro svou typicky narůžovělou barvu. Od výše uvedených druhů se liší vysokým procentem minerálů a železa, kvůli kterému si nese své zbarvení. Jak už název napovídá, těží se v himalájských horách bez chemického procesu zpracování.

VAKUOVANÁ SŮL

Vakuovaná sůl vzniká ze solného roztoku. Její hlavní výhodou je, že nemá tendence vlhnout (jako je tomu u obyčejné soli). Na druhou stranu zase déle trvá, než se v jídle rozpustí.

BAMBUSOVÁ SŮL

Asi nejméně známou solí je ta bambusová. Ta vzniká pečením v dutině bambusu a je uzavřena žlutým jílem. Výsledkem je čistá a zdravím nabitá sůl. Bambusová sůl se navíc kromě jídla používá i k léčení celé řady nemocí.

ČERNÁ SŮL

Ve specializovaných prodejnách můžete narazit i na takzvanou černou sůl. Ta si svou barvu vysloužila díky vysokému podílu aktivního uhlí, které podporuje trávení a odvádí toxické látky pryč z těla. Chutí však nejvíce připomíná vajíčka, za což může síra, kterou tato sůl rovněž obsahuje.

přidejte na:
Gabriela

18. 01. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář